Start van hoofdcontent

Stad

nl

Aanpak tegen schofterige praktijken horeca: 'Eerst vragen we het beleefd, daarna minder beleefd'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 oktober 2016, 23.00 uur

Hard werken voor een laag loon, respectloos behandeld worden door je baas en na sluitingstijd moeten doorwerken zonder ervoor betaald te krijgen. Het lijken middeleeuwse praktijken maar volgens Vloerwerk, een nieuw Amsterdams solidariteitsnetwerk voor werknemers, komt dit vaak voor in de Amsterdamse horeca.

'Er is heel veel mis met de horeca in Amsterdam. Sowieso is alles volledig flexibel en krijg je een armoede loontje maar werkers hebben geen poot om op te staan en dat merk je ook in hoe ze behandeld worden', zegt Sjerp van Wouden. Hij is mede-oprichter van Vloerwerk.

Dwingen te komen werken
Een voorbeeld van zo'n slechte behandeling ervoer deze ex-cafémedewerkster die anoniem haar verhaal doet. Ondanks dat ze netjes had aangegeven niet te kunnen werken op een bepaalde dag, werd ze toch ingeroosterd. 'En toen kreeg ik dus zaterdagavond om half 11 een e-mail toegestuurd dat als ik niet zou komen werken de kosten op mij verhaald zouden worden. En ook dezelfde brief kreeg ik thuisgestuurd. Vervolgens besprak ik dat met een paar ex-collega's en in diezelfde periode kregen een paar van hen ook die brieven thuis gestuurd omdat ze gewoon de hele tijd roostergaten hadden. En dus gewoon mensen dwongen om te komen werken.'

Andere werkwijze
In dit soort gevallen neemt Vloerwerk het dus op voor de werknemers, maar ze hanteren een iets andere werkwijze dan de gemiddelde vakbond. 'Wij vragen eerst heel beleefd of wij alsjeblieft ons recht mogen hebben. Dan vragen we het ietsjes minder beleefd en als het noodzakelijk is dan gaan we ons recht halen', zegt Van Wouden.

Knokploeg
Dat kan klinken als een soort knokploeg, maar zover komt het ook weer niet. 'Ik zei tegen die baas van: we willen je spreken, dit zijn de eisen, dit moet je betalen, je hebt dit en dit en dit helemaal misgedaan en dat moet je nu rechtzetten. En als je dat niet doet, dan blijven we terugkomen. En ik denk dat je klanten dat heel vervelend vinden.'

Solidariteitsnetwerk
Vloerwerk is nog een kleine organisatie maar roept iedereen die vergelijkbare situaties heeft meegemaakt op zich aan te sluiten. 'En het idee is dus ook dat als er andere mensen zijn die dezelfde problemen hebben, ze ook op ons kunnen rekenen omdat dit ook een solidariteitsnetwerk is', zegt de ex-cafémedewerkster. 'We zullen niet altijd winnen. Maar we hoeven het zeker niet te pikken wat er met ons gebeurt in Amsterdam', voegt Van Wouden hier aan toe.