Start van hoofdcontent

Stad

nl

Studentencorps belooft ontgroeningsrituelen 'te moderniseren'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 oktober 2016, 17.46 uur

De Amsterdamse studentenvereniging ASC gaat zijn ontgroeningsrituelen moderniseren. Dat heeft de vereniging beloofd na een gesprek met de Universiteit van Amsterdam.

Wat daarmee door het Amsterdamse Studenten Corps wordt bedoeld, wil de vereniging zelf niet toelichten. ASC liet eerder al weten dat het desbetreffende dispuut ook gestraft wordt, zij zullen volgend jaar minder studenten aan mogen trekken.

Ziekenhuis
In het gesprek is gesproken over het incident tijdens de introductieperiode afgelopen maand. Twee studenten werden daarbij ernstig ziek en werden opgenomen in een ziekenhuis. Eén ligt nog altijd met een darminfectie in het ziekenhuis, de tweede werd met een longontsteking opgenomen. De eerstejaars moesten in de gracht zwemmen en slapen tussen afval. 

Lees ook: Drie leden Amsterdams studentencorps naar ziekenhuis na ontgroening

De UvA laat weten geen problemen te hebben met introductierituelen maar wel met excessen. 

Geen strafrechtelijk onderzoek
Het Openbaar Ministerie (OM) laat in een reactie weten dat er, in tegenstelling tot Groningen, geen strafrechtelijk onderzoek wordt gestart. Volgens het OM waren er na de incidenten bij de Groningse studentencorps Vindicat meldingen bij politie en justitie binnengekomen van het gebruikte geweld. Eén student liep daar ernstig hoofdletsel op. In Amsterdam is geen sprake geweest van geweld.