112

NL
V

22 aanhoudingen de Wallen 'dweilen met de kraan open'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 oktober 2016, 20.19 uur

Gisteren werden er in korte tijd in totaal 22 personen aangehouden op de Wallen. 'Dweilen met de kraan open', reageren bewoners.

Lees ook: Politie houdt grote schoonmaak op de Wallen: 22 aanhoudingen in een middag

Het ging gisteren om een actie om de overlast in het gebied tegen te gaan. Vijf mensen werden verdacht van het verkopen van drugs, een zelfde aantal van de verkoop van nepdrugs en drie mensen liepen rond met een mes op straat. Ook gebruikten twee personen harddrugs op straat en was er iemand dronken.

Nepdrugs 
Volgens bewoner Marian van de Veen worden de opgepakte verdachten weer snel vrijgelaten omdat het vaak om nepdrugs gaat. De gemeente laat weten dat dit inderdaad zo is, omdat nepdrugs niet onder de opiumwet vallen.

Minst veilige buurt
De Burgwallen staan te boek als de minst veilige buurt van de stad. De onveiligheid kwam 80 procent hoger uit dan het gemiddelde in de stad. De bewoners geven de buurt als het gaat om overlast een 4,1. 'Je moet hier handhaving hebben in de avond', zegt bewoner Van de Veen. De politie zegt er wel te zijn, zowel in burger als in uniform. 

Politiebureau
De bewoners willen het oude politiebureau op de Wallen terug. Volgens de politie helpt dat niet: 'Het nieuwe bureau ligt op 350 meter van de oude. Het enige verschil is dat hier onze broodtrommel staat. Ons werkgebied is onveranderd. Ook hebben we nooit genoeg capaciteit. Er is altijd meer werk dan we aankunnen.'