Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Stadsdeelvoorzitter: 'Ik kan een lawaai makende groep op de Wallen niet uit elkaar knuppelen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 12.18 uur

Stadsdeelvoorzitter van het centrum Boudewijn Oranje (D66) erkent dat er met handhaving nog veel werk te verrichten is om de overlast op de Wallen te verminderen: 'Maar ik kan een lawaai makende groep niet uit elkaar knuppelen.'

Eigenaar van Casa Rosso Jan Otten, bewoner van het Wallengebied Bert Nap en stadsdeelvoorzitter van het centrum Boudewijn Oranje gingen tijdens de uitzending van De Stelling van Amsterdam met elkaar in discussie over de toenemende drukte en overlast op de Wallen. 

Maximum op groepen
Nap en Otten vinden dat er een maximum moet zitten op groepen toeristen die rondgeleid worden door het gebied. 'Toen Rob van Hulst twintig jaar geleden begon mocht je niet meer dan twintig mensen in een groep hebben. Nu zie je groepen van vijftig tot zestig man. Er waren vroeger ook ongeschreven regels over waar je wel en niet mocht staan. Nu staan ze overal', zegt de eigenaar van Casa Rosso Jan Otten.

Gemeente: overleg met groepen
De stadsdeelvoorzitter erkent dat er behoorlijk veel groepen toeristen worden rondgeleid in de stad: 'Daarmee willen wij in overleg om te kijken of zij zelf regels kunnen opstellen over hoe ze zich moeten gedragen.' Slap, zo noemt bewoner Bert Nap de oplossing van het stadsdeel: 'Ik denk niet dat er een zelfreinigend vermogen is van deze industrie. Het is namelijk een industrie die de openbare ruimte voor hun eigen gewin in beslag neemt.'

Knuppelen
Oranje benadrukt dat niet op alles gehandhaafd kan worden: 'Dan gaat het vooral om gedrag van mensen waar bewoners zich aan storen, maar die niet in strijd zijn met welke wettelijke regel dan ook. Dus als een groep mensen over straat loopt en redelijk veel lawaai maakt kan ik die niet uit elkaar knuppelen.' De gemeente komt met een aantal experimenten op het Oudekerksplein om te kijken of het gedrag van mensen kan worden veranderd. 

De hele uitzending van De Stelling van Amsterdam is hier terug kijken.