Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

RIVM: neem een douche en trek schone kleren aan na sporten op kunstgras

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 oktober 2016, 20.59 uur

Kinderen die sporten op kunstgrasvelden doen er goed aan na afloop te douchen en schone kleren aan te trekken. Dat adviseert het RIVM. Het volksgezondheidsinstituut ziet geen reden om te stoppen met sporten op de kunstgrasvelden.

Verder is het aan te raden kinderen niet te laten spelen met de rubberkorrels die op zo'n kunstgrasveld te vinden zijn, aldus het RIVM.

Lees ook: KNVB bezorgd over rubberen korrels kunstgras

Aanleiding voor de plotselinge zorgen om de kunstgrasvelden is een uitzending van Zembla woensdag. Daarin zeggen wetenschappers dat het RIVM nooit goed heeft onderzocht of kankerverwekkende stoffen in dit zogeheten rubbergranulaat in het lichaam van sporters terecht kunnen komen.

Gezondheid
Minister Edith Schippers (Sport) heeft het RIVM opdracht gegeven opnieuw te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden de gezondheid kunnen schaden. Ze benadrukt dat ze uit voorzorg handelt en dat ouders in de tussentijd hun kinderen met een gerust hart het veld op kunnen laten gaan.  

Maandag is er een overleg over de bevindingen van Zembla tussen het RIVM, de KNVB en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG).