Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

'Onderzoek kunstgrasvelden moet sneller, je vergadert toch ook niet bij brand'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 oktober 2016, 23.52 uur

Het was het gesprek van de dag langs de Amsterdamse voetbalvelden vandaag. De rubberkorrels tussen het kunstgras. Ze zouden schadelijk zijn voor de gezondheid en kinderen zouden er in het ergste geval op lange termijn leukemie van kunnen krijgen.

Dat bleek deze week althans uit een uitzending van het televisieprogramma Zembla. Hoewel veel ouders zich zorgen maken, gingen alle wedstrijden in de stad wel gewoon door. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft aangegeven voor het einde van het jaar een vervolgonderzoek te willen doen. 

Brandweer
Maar dat is te laat, zegt AFC-voorzitter Ad Westerhof. 'Het moet veel sneller natuurlijk. Ik zeg weleens, als je brand hebt dan ga je ook niet vergaderen over wie de brandweer moet bellen. Dan moet je actie gaan ondernemen. Dan maak je dat duidelijk naar mensen en dat hoeft helemaal niet zo lang te duren.' AFC is daarom zelfstandig een onderzoek gestart.

Lees ook: AFC laat gevaar kunstgrasvelden onderzoeken

Bij TOS Actief in de Watergraafsmeer wordt geen eigen onderzoek gedaan. 'Ik denk dat dat niet verstandig is', stelt voorzitter Tom Fresen. 'Ik denk dat het juist goed is dat we dat structureel en gecoördineerd aan gaan pakken en dat het niet heel veel zin heeft dat allerlei losse partijen allerlei losse onderzoeken gaan doen.'

Slechts een aantal clubs in de stad kreeg vandaag afmeldingen van kinderen en hun ouders, maar de wedstrijden kwamen daardoor niet in gevaar.