Stad

NL
V

'Wallenondernemers willen meer blauw op straat'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 12.14 uur

De Ondernemersvereniging Oudezijds Achterburgwal (OVOA) wil dat de politie meer zichtbaar op de Wallen aanwezig is. De ondernemers sturen binnenkort een brief naar de driehoek burgemeester, politie en officier van justitie.

Hoewel de Wallen al vol met camera's hangen en de politie er zichtbaar en onzichtbaar aanwezig is, is dat volgens de ondernemers niet genoeg. 'Agenten in pak en handhavers van de gemeente geven bewoners, toeristen en publiek in deze wijk meer rust. Die moet in onze ogen terugkeren', aldus OVOA-voorzitter Cor van Dijk in De Telegraaf.

Volgens de OVOA, die onder meer Casa Rosso, de Bananenbar en het Erotisch Museum beheert, is de sfeer de laatste jaren in de buurt verslechterd. Preventief surveillerende agenten jagen nepdealers weg, maar keren volgens Van Dijk terug zodra om 22.00 uur de winkellichten doven. Hij pleit er dan ook voor dat de pilot met 24-uurs winkeltijden ook naar 1012 wordt uitgebreid. 'Winkels geven licht en zorgen voor meer overzicht in de straat.'

Bezoekersaantallen
De ondernemers zijn bang dat de buurt op papier veiliger lijkt dan het eigenlijk is. Volgens Van Dijk worden berovingen en nepdrugs minder snel aangegeven dan op andere plekken, waardoor er bij de politie mogelijk een vertekend beeld ontstaat. De ondernemersvereniging start daarom zelf een proef om de drukte op de Wallen in kaart te brengen.

De Burgwallen staan te boek als de minst veilige buurt van de stad. Vorige week hield de politie tijdens een grote actie 22 personen in het gebied aan. Vijf mensen werden verdacht van het verkopen van drugs, een zelfde aantal van de verkoop van nepdrugs en drie mensen liepen rond met een mes op straat. Bewoners pleitten toen ook al voor meer politie op straat.