Start van hoofdcontent

Stad

nl

Binnenstadbestuur wil af van kermis op de Dam

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 12.14 uur · Foto: Paul Hermans

Als het aan het stadsbestuur ligt, is de kermis op de Dam nog maar één keer per jaar te bezoeken.

Eigenlijk wil het binnenstadbestuur helemaal van de rondtoerende toeristen-trekpleister af, maar als compromis zal de kermis nog maar één keer per jaar uitgenodigd worden. Dat blijkt uit onderzoek van de De Telegraaf. Volgens de commissie is de tijd 'rijp' dat de kermis ergens anders in de stad een plekje krijgt. 'In onze ogen draagt de kermis weinig bij aan het karakter van de Dam en belast het te veel de steeds drukkere binnenstad', aldus Boudewijn Oranje in de krant. 

De verplaatsing van de kermis is echter wel een financiële domper volgens De Telegraaf. Per editie levert het zo'n 250.000 euro op aan leges voor de stad.

Onzinnige symboolpolitiek
Toch is het volledig bannen van de kermis niet een juiste oplossing, vinden de PvdA, GroenLinks en de VVD, vandaar dat de compromis voor een jaarlijkse versie is aangenomen. 'Het weren van de kermis op de Dam is onzinnige symboolpolitiek omdat het weinig impact heeft op de drukte in de binnenstad. De kermis hoort op de Dam', aldus Raphaël van Kraaij van de VVD in de krant.