Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Coffeeshop in Haarlemmerstraat gaat overlast zelf te lijf

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 oktober 2016, 19.34 uur

Coffeeshop de Dampkring in de Haarlemmerstraat is een proef gestart met zogenaamde 'buurtgastheren' om overlast tegen te gaan. De gastheren spreken op straat bijvoorbeeld blowers of mensen die troep maken aan op hun gedrag. Bedoeling is dat de straat er veiliger en gezelliger van wordt.

Bewoners van de Haarlemmerstraat ervaren de laatste tijd veel overlast door de aanwezigheid van junks, alcoholisten en straatdealers en daarnaast heel veel toeristen. In de zomer werd zelfs een 'sit-in' gehouden tegen het afglijden van de buurt. Coffeeshop De Dampkring merkt ook dat het slechter gaat en is daarom zelf met de pilot 'buurtgastheren' gestart. Mannen met bolhoeden die mensen vriendelijk doch beslist aanspreken.

Niet wenselijk straatbeeld
Eric Been van coffeeshop De Dampkring: 'Je moet denken aan vuil op straat, er zijn veel foutparkeerders en mensen die blowen'. Jerry is een van de buurtgastheren: 'Je krijgt te maken toeristen die buiten gaan aan verdovende middelen, bedelend publiek, allemaal zaken die niet tot wenselijk straatbeeld behoren.' Volgens de buurtgastheren is het in gesprek gaan met mensen vaak al voldoende. 'Echte straatdealers mogen ze niet aanspreken, dit zou gevaarlijke situaties op kunnen leveren en daar is dan ook de politie voor.'

Illusie
Eric Been van de Dampkring heeft niet de illusie dat de buurt 'gered' wordt met de gastheren: 'Alle beetjes helpen, maar het gaat om de boel weer schoner en toegankelijker en vooral vriendelijker uit te dragen.' De winkeliersvereniging heeft bij de gemeente om subsidie gevraagd om de buurtgastheren in de hele straat te kunnen inzetten, daarover wordt binnenkort besloten.