Stad

NL
V

Politie en sekswerkers kibbelend over straat

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 oktober 2016, 10.29 uur

De politie heeft nog maar eens benadrukt dat het haar woorden niet terugneemt. Proud, de belangenvereniging voor sekswerkers, had gisteren boos gereageerd op een bericht van de politie Amsterdam op Facebook. De organisatie las in een 'interview' met de teamleider van het team Mensenhandel een gevaarlijke belediging van prostituees.

'Hoe stellig sommige slachtoffers ook volhouden dat ze uit vrije wil seks voor geld hebben, de collega’s van team Mensenhandel weten wel beter. Armoede, misbruik, loverboys: er is altijd een achterliggende aanleiding te vinden. Echt 'vrijwillig' is het nooit', schreef de politie op Facebook.

Ronduit beledigend
Het 'interview' zette kwaad bloed bij voorzitter Yvette Luhrs van Proud. 'Stellen dat niemand vrijwillig sekswerk verricht, is ronduit beledigend. Daarnaast draagt het versterken van dit soort stigma's bij aan meer geweld tegen sekswerkers'. Ze diende een klacht in bij de politie.

Lees ook: Sekswerkers: 'Geschokt over post van Amsterdamse politie'

Die klacht maakt kennelijk geen indruk op Jean Fransman, het hoofd communicatie van de politie Amsterdam. 'Voor ons staat het artikel als een huis en is rectificatie niet aan de orde', laat hij weten. 

Complexe problematiek
'In deze post staat niet dat de politie Amsterdam zegt dat niemand vrijwillig sekswerk doet of dat de politie daar niet naar hoeft te luisteren. (…) Uit de ervaringen van het team blijkt dat er keer op keer een complexe problematiek schuilgaat achter de persoonlijke verhalen van de slachtoffers van mensenhandel. Dat is wat er beschreven wordt in de post: de harde realiteit achter mensenhandel'.

Overigens zal de ingediende klacht van Luhrs ook via het officiële proces verder worden behandeld. De afhandeling daarvan kan enige tijd duren, mogelijk zelfs tien weken.