112

NL
V

Grote schoonmaak op De Wallen: honderden mensen vast voor (nep)drugs en bedelen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 oktober 2016, 19.32 uur

Er zijn de afgelopen zeventien dagen op De Wallen bijna 300 mensen aangehouden. De overtredingen lopen uiteen van (nep)drugsdelicten, bedelen tot mensen die nog gezocht werden.

De actie is ingezet naar aanleiding van klachten uit de wijk. Drugsdealers en verkopers van nepdope zorgen in toenemende mate voor overlast, zo klaagden buurtbewoners, de horeca en het bedrijfsleven. Op 6 oktober werden de eerste arrestaties verricht.  

Lees ook: 22 aanhoudingen de Wallen 'dweilen met de kraan open'

De politie heeft zowel in uniform als onopvallend gesurveilleerd op De Wallen. Het grootste gedeelte is gearresteerd in verband met (nep)drugshandel. 59 mensen zijn gearresteerd toen zij nepdope wilden verkopen, veertig worden verdacht van drugshandel en 38 mensen waren openlijk aan het gebruiken. Ook zijn er 45 bedelaars opgepakt.

Andere aanhoudingen:

 • 18 mensen werden gezocht 
 • 37 mensen hadden een gebiedsverbod
 • 14 zijn opgepakt voor verstoring van de openbare orde
 • 42 mensen zijn voor andere vergrijpen
 • abc5media_image_1
  Dealers die al ene historie van aanhoudingen op De Wallen blijken te hebben, kunnen een gebiedsverbod van drie tot zes maanden opgelegd krijgen. Ook in andere gevallen kan de burgemeester besluiten extra maatregelen te hebben. 

  Minst veilige buurt
  De Burgwallen staan te boek als de minst veilige buurt van de stad. De onveiligheid kwam 80 procent hoger uit dan het gemiddelde in de stad. De bewoners geven de buurt als het gaat om overlast een 4,1. 'Je moet hier handhaving hebben in de avond', liet bewoonster Marian van de Veen eerder weten. De politie zegt er wel te zijn, zowel in burger als in uniform.