Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Coffeeshophouders voelen zich gemakkelijke prooi

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 12.58 uur

Schieten op een coffeeshop. Het gebeurt de afgelopen tijd vaker. En het leidt bijna altijd tot het sluiten van de beschoten zaak. Ook de vannacht beschoten coffeeshop Vondel is dichtgetimmerd.

En daar is de bond van cannabisdetaillisten niet blij mee. Ze zeggen dat het beleid dat Amsterdam nu voert schietpartijen juist in de hand kan werken. 

Ook vannacht was het dus weer raak. Coffeeshop Vondel op de Overtoom werd onder vuur genomen. Ook vorige week al was de straat het decor van een schietpartij. Toen was de Blue Lagoon het doelwit. In totaal werd al negen keer een coffeeshop beschoten in het afgelopen jaar.

Reactie
Steevast leidt het tot een reactie van de gemeente. En die is vaak: Zo lang het onderzoek loopt en het motief van het schieten niet duidelijk is, wordt de plek waar de kogels in de ramen zitten dichtgetimmerd. Ook vandaag weer, de ramen van coffeeshop Vondel zijn alweer afgedekt met houten platen.

De omwonenden moeten immers beschermd worden. Maar het beleid geeft juist réden tot schieten, zegt de bond van cannabisdetaillisten. Je schakelt er namelijk wel meteen een concurrent mee uit. 'Als je verder helemaal geen problemen hebt, je wordt niet afgeperst, dan is het uiterst frustrerend', zegt voorzitter Joachim Helms. 

Ook GroenLinks en D66 weten niet of de regels wel zo effectief zijn. Fractievoorzitter Rutger Groot Wassink van GroenLinks zegt vragen te gaan stellen in de gemeenteraad.

abc5media_image_2