Stad

NL
V

Meer ongelukken, overlast en onveiligheid; politie vreest alsmaar groeiende toeristenstroom

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 12.12 uur

De leefbaarheid en balans in Amsterdam dreigen te worden verstoord door het toenemende aantal toeristen. Dat schrijft de politie in een vandaag gepubliceerd rapport.

Verwacht wordt dat het aantal toeristen tussen 2015 en 2030 met maximaal 75 procent zal groeien. In 2014 hadden Amsterdamse hotels ruim 6.7 miljoen gasten. Als de verwachtingen uitkomen zullen er in 2030 bijna 12 miljoen toeristen een bezoekje aan de stad brengen.

Overcrowding
Door de toenemende aantallen bezoekers krijgt Amsterdam ook te maken met meer verkeer. 'Met alle gevolgen van dien, zoals: mensenmassa’s en overcrowding, aan onveilige situaties, ongevallen, verkeershinder, opstoppingen, verkeers- en geluidsoverlast en milieuschade', zo waarschuwt de politie. Daarnaast staat ook de bereikbaarheid van de binnenstad onder druk, wat gevolgen kan hebben voor de aanrijtijden van de hulpdiensten. 

Lees ook: Politie waarschuwt voor panieksituaties door 'overcrowding' in binnenstad

Meer bezoekers betekent ook meer overlast, volgens de politie mede veroorzaakt door Airbnb en de bierfiets. De toeristische drukte in de stad is op dit moment geconcentreerd op een klein gebied, schrijft de politie. 'Spreiding betekent dat ook andere buurten met de overlast te maken gaan krijgen.'

Monocultuur 
De politie constateert verder dat zowel particulieren als ondernemers steeds meer hun pijlen richten op de doelgroep toeristen: 'Particuliere vakantieverhuur neemt toe en is er sprake van toenemende monocultuur op het gebied van detailhandel, met alle risico's van dien.' Daarnaast gaat het aantal toeristen sterker groeien dan het aantal inwoners: 'Daardoor wordt de disbalans tussen bewoners en toeristen alleen maar groter.'

Toeristen doelwit criminelen
Criminelen proberen ook hun slaatje te slaan uit de toenemende drukte in de stad. Buitenlandse toeristen zijn steeds vaker slachtoffer van diefstal en zakkenrollerij. Opmerkelijk, want steeds minder Amsterdammers worden slachtoffer van deze misdrijven. Agenten zullen het hierdoor op het bureau drukker krijgen, want in de toekomst is aangifte via internet alleen nog maar mogelijk voor mensen met DigiD.

Het rapport van de politie wordt aankomende donderdag besproken in de commissie Algemene Zaken. Het hele rapport lezen kan hier (PDF).