Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Asielzoekers 'Wij zijn hier' kosten gemeente tonnen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 oktober 2016, 11.57 uur

De gemeente is tonnen kwijt aan de groep asielzoekers van 'Wij zijn hier'. De groep is uitgeprocedeerd en trekt nu al enkele jaren door de stad van gekraakt pand naar gekraakt pand. Het opknappen van die panden loopt soms in de tonnen.

Zo logeerde de groep vier maanden in het voormalig stadsdeelkantoor van Nieuw-West. Na de ontruiming bleek het pand van binnen flink beschadigd. 'Het kost twee ton om de schade te herstellen. En dat is exclusief de kosten die toch al gemaakt zouden worden om het pand geschikt te maken voor een nieuwe huurder', zegt een woordvoerder van de gemeente in De Telegraaf

1,3 miljoen
Naast het opknappen kosten ook de elektriciteitsrekening en de schoonmaakkosten de gemeente klauwen met geld. 'Wij zijn hier' heeft de gemeente sinds 2014 minstens 1,3 miljoen euro belastinggeld gekost. Dan zijn de inzet van politie en ambtenaren nog niet meegerekend. In 2014 werden de rondtrekkende actievoerders door de gemeente opgevangen aan de Havenstraat. Ze kregen er behalve onderdak ook eten, drinken en cursussen. Dit kostte de gemeente 900.000 euro. 

Antikraakwacht
De groep uitgeprocedeerde asielzoekers slapen in gekraakte panden maar worden daar om de zoveel tijd ook weer uitgehaald waarna ze, met behulp van de Amsterdamse krakersgemeenschap, een ander pand kraken. 'Elke keer als ze uit een gebouw worden gezet, sturen we een waarschuwing aan alle eigenaars van leegstand vastgoed, dat ze antikraakwachten moeten inschakelen', zegt stadsdeelvoorzitter van Nieuw-West Achmed Baâdoud tegen De Telegraaf.

De GGZ-instelling naast het pand waar de groep nu zit, in de Rijswijkstraat, heeft al twee extra beveiligers moeten inhuren. Ook de gemeente heeft een speciaal interventieteam ingezet volgens de krant. 

De rondtrekkende groep 'asielkrakers' hebben alle stappen voor asielaanvragen al tevergeefs doorlopen. Toch weigeren ze te vertrekken of gebruik te maken van de bed-bad-brood-regeling.