Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Ook bij volgend schietincident wordt coffeeshop gesloten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 oktober 2016, 19.16 uur

Burgemeester Van der Laan ziet geen reden om af te wijken van het beleid om coffeeshops te sluiten die beschoten zijn. Dat verklaarde hij vanmiddag voor de commissie Algemene Zaken.

'Met sluiten bereik je tenminste een ding', zei Van der Laan, 'de omwonenden weten dat ze in de maanden die volgen geen gevaar meer lopen'. 

Lees ook: Politie vermoedt duister motief achter beschietingen coffeeshops

D66 en GroenLinks vroegen zich juist af of het niet tot meer incidenten leidt als de burgemeester iedere keer een beschoten coffeeshop sluit. Mogelijk zijn de beschietingen namelijk gericht op afpersing van de eigenaren, of een doelbewuste poging om de concurrentie uit te schakelen. 

Advocaat Sidney Smeets betoogde onlangs in De Telegraaf om eerst meer onderzoek te doen, alvorens tot sluiting over te gaan. 'Dat grondige onderzoek doen we iedere keer', zei Van der Laan, 'maar de politie komt er heel moeilijk tussen. In veruit de meeste gevallen zou je dan nooit sluiten, want de dader wordt niet gepakt'.

Van der Laan liet weten dat sluiting nooit gebruikt zal worden als pressiemiddel om gedupeerden te laten praten met de politie. 'Maar bij het besluit voor heropening zal wel de vraag worden gesteld of er gesproken is met de politie'.