Stad

'Voor de kerst oplossing taxichaos Schiphol'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 november 2016, 18.43 uur

Nog voor de kerst moet er een oplossing zijn voor de chaos bij de taxistandplaats op Schiphol. Althans, als het aan Theo Weterings, burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer ligt. De luchthaven valt onder de gemeente Haarlemmermeer.

Gistermiddag werd nog een handhavingsactie gehouden om de misstanden bij de standplaats aan te pakken. Die actie leverde 28 parkeerboetes op, een aanhouding en vier boetes wegens problemen met de boordcomputer. Verder laat de gemeente weten dat diverse ronselaars tijdelijk vertrokken zijn. Maar vanochtend stonden er al weer verschillende ronselaars. 'Dan lopen ze de kans dat er volgende week of dit weekend weer een intensieve controle komt, daar ga ik niks over zeggen. Er zijn forse boetes uitgedeeld. Is het voldoende? Nee. Want dan zijn andere maatregelen nodig', zegt burgemeester Weterings.

Lees ook: Tientallen taxironselaars beboet tijdens 'veegactie' op Schiphol

APV
Vorig jaar paste de gemeente de Algemene Plaatselijke Verordening aan om de problemen op Schiphol aan te pakken. Maar die bleken juridisch geen stand te houden. En dus zijn er volgens Weterings grofweg twee oplossingen. Juristen bekijken enerzijds of de aanpassing van de APV alsnog lukt. 'En waar het ook over gaat zijn gesprekken met Amsterdam en Schiphol of we tot een uniformering van de regels voor taxi-aanbod kunnen komen tussen Amsterdam en de gemeente Haarlemmermeer', zegt Weterings.

Lees ook: Verontwaardiging om Uber-chauffeurs op Schiphol: 'Ze hebben de taximarkt al kapot gemaakt'

Chaos
Maar intussen blijft het dag in dag uit chaos op de taxistandplaats waar honderden chauffeurs vechten om de klanten. Staatssecretaris Dijksma liet gisteren nog weten de situatie ontoelaatbaar te vinden. Maar de gemeente is voorlopig nou eenmaal gebonden aan de regels. 'Daarom is het best een lastig maar niet onmogelijk probleem. In overleg met andere partijen, Amsterdam, Schiphol en het ministerie zal die oplossing komen. Er wordt hard aan gewerkt om voor de Kerst een oplossing te hebben en een lijn te kunnen presenteren wat we gaan doen.'

Lees ook: Taxichauffeurs: 'Nieuwe taxi-oorlog lijkt onvermijdelijk'

De gemeente Haarlemmermeer laat weten in ieder geval de komende tijd - tot er een definitieve oplossing is - meer handhavingsacties te houden.