Start van hoofdcontent

Stad

nl

Noord wil kraan in ere herstellen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 november 2016, 17.53 uur

Al twee jaar zijn buurtbewoners uit Noord bezig om de betonkraan, ook wel bekend als het Paard van Noord, langs het Zijkanaal in ere te herstellen. Zij willen de kraan opnieuw opbouwen en hieromheen een ontmoetingsplek voor de buurt creëren.

Toen in 2008 de betonfabriek sloot, waar de kraan onderdeel van was, was de toekomst van de kraan was niet meer zo zeker. Hij werd gedemonteerd en de delen liggen sinds de demontage te wachten op een nieuw leven.

In 2014 dreigde de kraan uit het gebied versleept te worden en waarschijnlijk naar de schroothoop te worden verplaatst. Als reactie daarop besloot Bas Kok de kraan te redden en richtte hij de vereniging 'Het Paard van Noord op'. 'Toen ik hoorde dat de kraan zou verdwijnen, besloot ik alarm te slaan bij de buurt.'

En met succes. Na een lange periode van onderhandelen hebben stadsdeel Noord en de vereniging nu de handen ineen geslagen om de kraan van de Van Baarsen Betonfabriek in ere te herstellen. De gemeente staat achter het bestemmingplan en de omgevingsvergunning zal binnen een aantal maanden rond zijn.