Start van hoofdcontent

Stad

nl

Doodgeschoten vrouw Zuidoost 24e gewelddode van 2016

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 november 2016, 18.51 uur

De 28-jarige vrouw die vandaag is doodgeschoten in Zuidoost is de 24e persoon die dit jaar in Amsterdam door een misdrijf om het leven is gekomen. Uit de cijfers blijkt dat het zeldzaam is dat in Amsterdam een vrouw door kogels wordt gedood.

Vorig jaar werden in de stad opvallend weinig mensen vermoord: vijftien, één minder dan het vorige laagterecord in 2012. In 2014 kwamen 24 mensen door moord of doodslag om het leven, evenveel als in 2016 tot nu toe. Van een dieptepunt was sprake in 1998, toen er 65 mensen door geweld werden gedood.

Jaar Doden door misdrijf november 2016 24 2015 16 2014 24 2013 23 2012 16 2011 17 1998 65


Lees ook: Slachtoffer schietpartij Maldenhof is 28-jarige moeder uit Zuidoost

Drie andere vrouwen
Zoals gezegd zijn meestal mannen het slachtoffer. Onder de 24 mensen die dit jaar zijn omgekomen door een misdrijf, waren vier vrouwen. Behalve de vrouw in Zuidoost ook één vrouw in Noord, één in Osdorp en één in Zuid.

In februari werd een 35-jarige vrouw op straat neergestoken in Noord. Ze overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Volgens getuigen ging er aan de steekpartij een ruzie vooraf tussen het slachtoffer en haar ex-man.

In mei werd in een wooncomplex in Osdorp een dode vrouw gevonden. Later werd duidelijk dat de 35-jarige op een zeer gewelddadige manier om het leven is gebracht. Volgens het Openbaar Ministerie is ze geschopt en geslagen en uiteindelijk gestikt in haar eigen braaksel.

In juli kwam een vrouw om bij een familiedrama in Zuid. Een man (32) draaide door in het huis van zijn moeder toen zijn ex hun baby kwam ophalen. Hij gooide de baby uit het zolderraam en sprong daarna zelf. Zowel de vader als zijn elf maanden oude zoontje kwam hierbij om het leven. In de woning werd later zijn moeder dood aangetroffen. De politie zegt dat de vrouw 'door een misdrijf' om het leven is gekomen.

Schietpartij in garage overleefd
Begin oktober wist een vrouw een schietpartij ternauwernood te overleven. Ze was met haar vriend Djordy Latumahina en haar dochtertje net in de auto gestapt in een parkeergarage. Latumahina werd doodgeschoten en de vrouw raakte ernstig gewond. Het kind bleef ongedeerd.

In juni werd een vrouw neergeschoten in de Rivierenbuurt. Ze werd geraakt in haar bovenbeen. De schietpartij in de Oude-IJselstraat vond plaats bij dezelfde familie als waar een maand eerder een handgranaat ontplofte. De incidenten zouden een waarschuwing uit het criminele milieu zijn.

2014 en 2015
De afgelopen twee jaar kwamen twee vrouwen door kogels om het leven. Eind december 2014 werd in Amstelveen de 34-jarige Luana Luz Xavier geliquideerd in het bijzijn van haar kinderen. Haar dood was waarschijnlijk een afrekening in het criminele circuit. Zij en haar vriend waren bekenden van de politie. 

Een paar weken later werd een 60-jarige vrouw doodgeschoten toen ze op haar balkon stond in Nieuw-West. Zij is hoogstwaarschijnlijk het slachtoffer geworden van een persoonsverwisseling. De daders hadden het vermoedelijk voorzien op haar schoonzoon, die vaak bij haar op bezoek kwam en regelmatig een sigaretje opstak op het balkon.

Lees ook: Kogelgaten in de tram en balkonmoord: 2015 in schietpartijen