Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Camerabeelden langer bewaren? 'Politie moet gewoon beter z'n werk doen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 november 2016, 20.58 uur

Beelden van beveiligingscamera's moeten niet langer bewaard worden, de politie moet gewoon zijn werk beter doen. Dat zeggen GroenLinks-leider Rutger Groot Wassink en privacyactivist Bas Fillipini in de Stelling van Amsterdam.

Diederik Boomsma van het CDA zegt juist dat met het verlengen van de bewaartermijn van tien naar achtentwintig dagen de stad veiliger wordt: 'Er zullen meer boeven worden gevangen.'

Samen met D66 en de SP vroeg GroenLinks burgemeester Van der Laan al om aan te tonen dat zijn voornemen om de termijn te verlengen daadwerkelijk effect heeft. Dat verzoek schoot de burgemeester in het verkeerde keelgat. 'De privacy wordt hier ten onrechte in stelling gebracht, we zijn sukkels als we deze mogelijkheid laten liggen', beet hij de raadsleden eerder toe.

De burgemeester wil de maximaal toegestane termijn van achtentwintig dagen hanteren omdat slachtoffers van zedendelicten vaak pas na tien dagen aangifte zouden doen. Ook zou het helpen om de daders van liquidaties op te sporen. 'Soms denk je dat een vluchtende dader via straat A is weggereden, maar kom je er pas na langere tijd achter dat het via straat B was. Dan is het handig als die beelden niet vernietigd zijn', zei Van der Laan in de gemeenteraad.

'Dat van die vluchtroute is toch een rare, dat is toch gewoon slecht politiewerk', reageert Groot Wassink in de Stelling van Amsterdam. 'Stel, er gebeurt wat op het Leidspeplein. Dan kan de politie nu al alle beelden in een straal van een kilometer opvragen en de bewaartermijn verlengen. Dan hoef je dus niet de bewaartermijn van álle camera's uit te breiden.'