Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bierfietsadvocaat vindt verbod overdreven: 'Denk aan Iran waar pleasure ook is verboden'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 november 2016, 17.55 uur

Bierfietsen moeten ook volgend jaar nog gewoon door de stad kunnen rijden. De exploitanten van de rijdende bars stapten vandaag naar de rechter om ervoor te zorgen dat zij ook na 1 januari nog welkom zijn in het centrum.

Burgemeester Eberhard van der Laan wil de groepsfietsen per volgend jaar uit het centrum verbannen. Via een bodemprocedure proberen de exploitanten dat verbod te voorkomen, maar de uitspraak wordt pas in het voorjaar verwacht. Vandaag stapten zij naar de rechter om er voor te zorgen dat zij tot die uitspraak kunnen doorgaan met hun werk.

'Per 1 januari 2017 zullen de ondernemers doodgaan, want ze gaan failliet. Ze mogen niets meer, ze mogen niet eens meer met hun fietsen het centrum uit. Dat betekent een totaal faillissement van de bedrijven plus alle medewerkers die allemaal hun werk verliezen', stelt Rusita Ruitenberg Segall, advocaat van de bierfietsexploitanten. 

De exploitanten hopen dat het verbod uiteindelijk helemaal van tafel gaat. Bierfietsbestuurder Louis Hymans: 'De overlast valt heel erg mee in de stad. Het is alleen een hype geworden om de bierfiets te haten. Die groepen van vijftien mensen op gele of groene fietsen, die niet kunnen fietsen en overal stoppen, zijn ongeleide projectielen. We doen ons best om alles in het gareel te houden.'

Iran
Volgens Ruitenberg Segall is het verbod vergelijkbaar met de mensenrechtensituatie in Iran. 'De klanten van de bierfiets maken alleen maar fun, het is gewoon pleasure. Er zijn landen, ik denk dan bijvoorbeeld even aan Iran, waar je dat liedje Happy hebt. Dan gaan mensen op straat dansen en dan maken ze geluidoverlast en dat is verboden en gaan mensen de gevangenis in. Hier wordt dus pleasure verboden in de hele stad, terwijl het helemaal niet nodig is om het helemaal te verbieden.'

De rechter doet over twee weken uitspraak.