Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kamervragen over aanhouding bejaarde: 'Buiten alle proporties en beschamend'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 november 2016, 19.11 uur

Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) vraagt de minister van Veiligheid en Justitie om opheldering over de aanhouding van een bejaarde Marokkaanse man. Hij werd opgepakt op het Hagendoornplein in Noord.

Op beelden was gisteravond te zien hoe de 84-jarige man door meerdere agenten geboeid wordt afgevoerd in een politiebus. Volgens de kleindochter van de man werd hij aangehouden omdat hij aan de verkeerde kant van de weg fietste.

Geboeid
Marcouch wil van minister Ard van der Steur onder meer weten waarom de man geboeid moest worden. 'Waren er feiten of omstandigheden die dit redelijkerwijs vereisten met het oog op gevaar voor ontvluchting, dan wel met het oog op enig gevaar?'

Ook vraagt hij of de politiemensen door hun leidinggevenden op de actie zijn aangesproken, of ze persoonlijk excuses hebben aangeboden en of de minister de aanhouding ook 'buiten alle proporties en beschamend' vindt.

Gemeenteraad
Ook PvdA-gemeenteraadslid Sofyan Mbarki spreekt schande van de aanhouding. Hij heeft vragen gesteld aan de burgemeester. 'De PvdA is geschrokken van de beelden en wil weten welke richtlijnen de politie heeft voor het aanhouden, boeien, begeleiden en vervoeren van oudere personen en personen die een verwarde indruk maken.'

De politie bood gisteravond op Facebook al excuses aan voor de actie. De man zou zich niet hebben kunnen identificeren en een verwarde indruk hebben gemaakt.