Start van hoofdcontent

Stad

nl

Familie gearresteerde bejaarde man wil gesprek met burgemeester

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 november 2016, 09.53 uur

De familie van de hoogbejaarde Marokkaanse man die gisteren in Noord in de boeien werd geslagen, wil eerherstel en een gesprek met de burgemeester. Ook gaat er inmiddels op sociale media een oproep rond om vrijdag een vredesprotest te lopen.

'Ik zag mijn vader daar machteloos aan het schreeuwen', vertelt Hanan El Faghloumi, de dochter van de bejaarde man, aan Hart van Nederland. 'Hij heeft een lichamelijke en geestelijke beperking. Waarom werd er niet met respect mee omgegaan, dat vraag ik mij af.'

Lees ook: Kamervragen over aanhouding bejaarde: 'Buiten alle proporties en beschamend'

De man woont nog zelfstandig, maar is licht dementerend. Zijn enige uitje is zijn gang naar de moskee, vijf keer per dag. Dat is volgens zijn dochter een ritje van twee tot drie minuten op de fiets. Tijdens dat ritje werd hij gisteren aangehouden. Volgens de familie mocht hij na drie uur in de cel naar huis, zonder enige uitleg of excuus.

Excuses
De politie heeft gisteravond via Facebook aangekondigd excuses te maken, maar die heeft de familie tot op heden niet ontvangen. Volgens stichting Al Houda, die woensdagavond op uitnodiging van stadsdeel Noord bij de politie was, heeft de betrokken agent geprobeerd om vandaag contact te leggen met de familie. Dat is echter nog niet gelukt. Hij is bereid om persoonlijk zijn excuses aan te bieden.

Vredesprotest
Inmiddels gaat er op sociale media een oproep rond om vrijdag om 15.00 uur, na het vrijdaggebed, een vredesprotest te lopen. Mensen worden gevraagd om te verzamelen op het Waterlooplein om vervolgens massaal naar de Stopera te lopen. De bedoeling is om daar een tegengeluid te laten horen aan burgemeester Eberhard van der Laan.