Strengere handhaving gemeente: ruim driehonderd taxichauffeurs geschorst

De gemeente gaat strenger controleren en veel sneller sancties uitdelen als taxichauffeurs -of centrales niet aan de regels voldoen. Hierdoor zijn al ruim driehonderd chauffers van My Taxi Centrale geschorst, omdat sommigen hun zaken niet op orde hadden.

Mohamed is een van de chauffeurs. Vanaf morgen is hij, samen met al zijn collega's van My Taxi Centrale, geschorst. Hij vindt de sanctie te streng. 'Het is een slechte zaak, bij mij is er nog nooit iets geconstateerd. Ik mis twee weken inkomen en heb een gezin van zes personen.'

Al jaren probeert de gemeente grip te krijgen op de taxi-branche. Daarom is er in 2013 een nieuwe taxi-wet ingegaan die bepaalt dat chauffeurs niet meer individueel mogen rijden, maar zich moeten aansluiten bij een centrale. En dan kunnen een paar het verpesten voor de rest. 'Je moet de mensen straffen die in overtreding zijn gegaan en niet iedereen over één kam scheren', vindt Mohamed.

Sancties
Ook wethouder Litjens vindt het geen leuke maatregelen, maar wel maatregelen die nodig zijn. 'Op deze manier wordt de kwaliteit op de taximarkt hoger. Wellicht is dit een manier om andere centrales aan het denken te zetten en dat ze door ons in gesprek gaan met hun chauffeurs. Zodat zij weten, dat als je je niet gedraagt en je niet aan de afspraken houdt, dat zulk gedrag consequenties heeft'.

De wethouder waarschuwt dat dit slechtst een startsein is en dat de schorsing niet de laatste maatregel is. 'Gedragen chauffeurs zich na de schorsing nog steeds niet, dan kan dat betekenen dat bijvoorbeeld hun vergunning wordt ingetrokken'.  

En het blijft niet alleen bij My Taxi Centrale. Twee andere centrales hangt een schorsing op en rondom het Leidseplein boven het hoofd, vanwege het niet naleven van de regels. Daarnaast wordt er gekeken of er één vergunning van een centrale kan worden ingetrokken omdat er niet genoeg chauffeurs bij zijn aangesloten.

En Mohamed? Die gaat de komende twee weken thuis zitten. 'Ik houd van mijn baan, maar door deze sanctie wordt mij het plezier ontnomen'.