Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Noord presenteert receptenboekje om rattenplaag tegen te gaan

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 november 2016, 18.37 uur

Wentelteefjes, Zweedse appeltaart of Portugese broodsoep. Bewoners in Noord denken een culinaire oplossing gevonden te hebben om een einde te maken aan de rattenplaag in de buurt. Dat is hard nodig, want de GGD kreeg vorig jaar 17 procent meer meldingen van overlast in de stad.

De oplossing is een receptenboekje, met als hoofdingrediënt één van de grootste boosdoeners: oud brood. 'Wij hebben geprobeerd dit boekje te maken en wat informatie te geven, dat bewoners ook denken: als ik het ga hergebruiken dan hoef ik dat niet meer te doen. Het staat niet leuk, het trekt duiven en ratten aan. Hier gaat het om, dit gedrag moet veranderd worden en daarom proberen we het op deze manier te doen', zegt projectleider Coos Langkemper.

Lees ook: Ratten zo groot als katten door 'kolerezooi' in Noord

Het boekje bevat broodrecepten van over de hele wereld. 'Met elkaar moet je de buurt leuk maken, dus met elkaar moet je ook de ratten bestrijden. Als ik zie dat mijn buren brood op straat gooien, dan kan ik zeggen: buuf hier heb je een boekje, doe dat nou niet, doe dit er mee', aldus initiatiefneemster Janine Westerveld.

Lees ook: Bewoners flat Noord worden gek van de ratten

De bewustwording van de buurt is dan de eerste stap in het tegengaan van de rattenoverlast. Anita Kluge: 'Ik ga cake bakken en we gebruiken oud brood wat je niet meer nodig hebt. Mensen denken dat het goed is om vogels brood te voeren, maar ratten groeien er van en dat is het probleem hier in Amsterdam Noord.'