Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Markant gebouw Sluishuis moet trekpleister IJburg worden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 november 2016, 22.39 uur

Op het Steigereiland komt een markant gebouw van zo'n 46.000 vierkante meter dat een trekpleister voor IJburg moet worden.

De gemeente koos bij het project Sluishuis voor de Deense architect Bjarke Ingels Group (BIG) en het Rotterdamse Barcode Architects. Het ontwerp werd door de gemeente gekozen uit negen inzendingen.

De bedoeling is dat het Sluishuis een karakteristiek duurzaam gebouw wordt waar niet alleen IJburgers, maar Amsterdammers uit de hele stad op af zullen komen. Het gebouw is schuin afgesneden in de richting van IJburg. Dit moet er voor zorgen dat er een natuurlijke overgang ontstaat naar de kleinschaligere bebouwing in de omgeving.

Appartementen
Het Sluishuis krijgt circa 380 klimaatneutrale appartementen, waarvan bijna zestig procent zal worden verhuurd. Tevens zijn er 240 ondergrondse parkeerplaatsen en is er plek voor dertig varende woonschepen.

Ook komt er circa 4000 vierkante meter aan commerciële en gemeenschappelijke ruimten. Onder meer het Haagse restaurant Mama Kelly, museum Van Loon, watersportwinkel Vreeken en Nautiek Vaaropleidingen hebben volgens de architect al interesse getoond.

'Amsterdam ontwikkelt de komende jaren een aantal wijken waar hoogbouw en een stedelijk karakter centraal staan. Dat is ook terug te zien in het ontwerp van het Sluishuis, waarbij volop rekening is gehouden met de ligging aan het water zodat Amsterdammers daar straks kunnen sporten en ontspannen', aldus wethouder Eric van der Burg (Grondzaken).