Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Amsterdam wil helemaal geen kunstgrasvelden meer met rubberkorrels

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 december 2016, 11.09 uur

Het Amsterdamse college wil in de toekomst helemaal geen kunstgrasvelden meer met rubberkorrels, wat de uitkomsten van het onderzoek van het RIVM ook zullen zijn.

Dat zei wethouder van der Burg (Sport) woensdagavond tegen de gemeenteraad. 'We hebben een serieus probleem. Los van het onderzoek van het RIVM. We kunnen hier nu wel met elkaar een technische discussie gaan voeren, maar er is een enorm gebrek aan vertrouwen in de huidige velden.'

Lees ook: Ouders ASV Arsenal ongerust over rubberen korrels

Vertrouwensprobleem

Ook al komt het RIVM met een geruststellend rapport, dan wil het Amsterdamse college af van kunstgrasvelden met rubberkorrels. 'Er zijn dan twee redenen om niet meer te werken met deze velden. De eerste: het vertrouwensprobleem. De tweede: het is sowieso niet goed voor het milieu', vertelde Van der Burg.

Lees ook: 'Onderzoek kunstgrasvelden moet sneller, je vergadert toch ook niet bij brand'

In Amsterdam liggen volgens de wethouder momenteel 78 kunstgrasvelden waar rubberkorrels in verwerkt zijn. In de toekomst wil Amsterdam overgaan op kokos of kurk. 'Als het wat anders is, kom ik er bij u op terug', beloofde Van der Burg de gemeenteraad. 

Gewoon sporten
Wat betreft het huidige gebruik van de velden volgt het Amsterdamse college de landelijke lijn en het advies van het RIVM. Er kan gewoon gesport worden, maar het advies is wel om daarna te douchen.

Vervangen kost 23 miljoen euro
Als het rapport van het RIVM, dat voor de kerst gepresenteerd gaat worden, niet genoeg geruststelt dan moeten de huidige kunstgrasvelden met rubberkorrels zo snel mogelijk worden vervangen. De kosten zijn geraamd op 23 miljoen euro. 'Ja dat is een financieel dingetje. Maar dat maakt niet uit. Geld is niet het issue dan. We moeten dat maar regelen met elkaar', sprak de wethouder. 

Capaciteitsprobleem 
Van der Burg liet daarbij nog wel optekenen dat als de velden aangepast moeten worden er een capaciteitsprobleem ontstaat bij de leveranciers: 'In Amsterdam zijn het 78 velden, maar in heel Nederland gaat het om 2000.'

Lees ook: RIVM: neem een douche en trek schone kleren aan na sporten op kunstgras

Mocht het rapport wel geruststellen, dan zullen de velden alsnog verdwijnen uit Amsterdam. Dan gaat de voorkeur van het college uit naar een natuurlijke cyclus. 

Gevolg besluit @EricvanderBurg gisteren in gemeenteraad zou zijn dat volgend seizoen ons nieuwe hoofdveld ingezaaid wordt met kurk of kokos.

— WV-HEDW (@WVHEDW) December 1, 2016