Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners Haarlemmerstraat over deal Airbnb: 'Dit is een beginnetje'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 december 2016, 19.14 uur

'Dit is een beginnetje', Robin Labrijn van bewonersplatform 1013 (Haarlemmerstraat en omgeving) is sceptisch over de deal van de gemeente met Airbnb. 'Ik vraag me af hoe ze dit echt gaan handhaven, want je kunt het makkelijk omzeilen met sleutelbedrijven, tussenpersonen en andere verhuuraccounts.'

In 2011 werd de Haarlemmerstraat nog uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland. Tegenwoordig is de straat vooral een symbool van de hand over hand toenemende toeristenoverlast in de stad. In een paar jaar tijd veranderde de Haarlemmerstraat van bruisend winkelgebied, naar een straat die vooral bekend staat om z'n souvenirshops, drommen toeristen en (illegale) verhuur-overlast. Bewoners beklagen zich over drukte, vervuiling en monocultuur. En ook ondernemers maken zich zorgen om de veranderende clientèle en de achteruitgang van het straatbeeld.

Lees ook: Documentaire: Wat is er nog over van de leukste winkelstraat van Nederland?

Sleutelbedrijven
In de deal met Airbnb staat ook dat sleutelbedrijven actief zullen worden benaderd door de gemeente en Airbnb zelf. Dit om te voorkomen dat via bijvoorbeeld andere verhuursite huizen wel meer dan 60 dagen worden verhuurd. In de deal staat dat de gemeente 'waar nodig handhavend zal optreden'tegen sleutelbedrijven.

Teller
De gemeente Amsterdam en Airbnb hebben de handen ineengeslagen om uitwassen te bestrijden rond de vakantieverhuur van huizen en illegale hotels. Airbnb schiet onder meer verhuurders te hulp met geautomatiseerde limieten die ervoor helpen zorgen dat woningen niet meer dan zestig dagen worden verhuurd, het maximum wat nu ook al geldt. Woningen verdwijnen na zestig huurdagen automatisch van de site. Er komt een nieuwe dagteller op het host dashboard zodat verhuurders op een eenvoudige manier hun verhuuractiviteiten kunnen volgen. Daarnaast zal het bedrijf het iedereen in Amsterdam makkelijker maken om specifieke zorgen of klachten over een verhuurde woning in te dienen.

Lees ook: 'Airbnb verwijdert woonadvertentie na zestig dagen zelf van de site'

Meldpunt overlast
'Amsterdam introduceert daarnaast vanaf het voorjaar van 2017 een meldpunt voor overlast van illegale hotels dat dagelijks open is. Speciale interventieteams staan klaar om direct op pad te gaan na een melding', aldus de gemeente donderdag. Ook beginnen Amsterdam en Airbnb een gezamenlijke campagne om de lokale spelregels rond verhuur duidelijker te maken.

2017
De nieuwe overeenkomst tussen gemeente en Airbnb gaat in op 1 januari 2017 en loopt tot en met 31 december 2018. Amsterdam spreekt van een 'uniek' akkoord dat een 'voorbeeld is voor steden overal ter wereld'. SP-wethouder Laurens Ivens (Wonen) is blij. 'Een woning is om in te wonen. Deze nieuwe overeenkomst met Airbnb is goed voor alle Amsterdammers: bewoners, buren, vakantieverhuurders en gasten.'