Stad

Protestfilm van tramliefhebber: 'GVB, don't kill my trams'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 december 2016, 17.30 uur

Whatsapp

'Dont' kill my trams', onder die kop heeft de SG Collins een filmpje van een kwartier lang op YouTube geplaatst. De Amerikaan die al jaren in Amsterdam woont is groot tramliefhebber en dat was ook een van de redenen dat hij hier kwam wonen. Collins legt in een zeer onderhoudend filmpje uit waarom het volgens hem een heel slecht idee is dat het tramnetwerk in 2018 op de schop gaat. 'Iedereen gaat het GVB haten', aldus Collins.

Collins doelt op de veranderingen die het net tramnetwerk gaat krijgen. Doordat de Noordzuidlijn dan in gebruik wordt genomen zal het tramnetwerk daarop aangesloten worden. Het gaat van een zogenaamd 'spinnenwebmodel' naar een 'visgraatmodel'. Dat betekent dat veel tramreizigers over moeten gaan stappen op de Noordzuidlijn.  Ook rijden er vanaf 2018 minder trams door de Leidsestraat en verdwijnt de tram zelfs helemaal uit de De Lairessestraat.  Ook wordt afscheid genomen van de Oost-Westlijnen.  Zo verdwijnt lijn 14, de tram tussen Flevopark en Slotermeer. 

Lees ook: GVB: 'Maar vier procent van reizigers moet straks extra overstappen'

Reizigersvereniging Rover had al veel kritiek op de nieuwe plannen. Collins gaat nog een stapje verder. Hij roemt het huidige tramnetwerk omdat het er voor zorgt dat je bijna overal makkelijk in de stad kunt komen zonder auto. 'Het spinnenwebmodel zorgt ervoor dat als er een ongeluk is of werkzaamheden zijn trams heel makkelijk kunnen omrijden. Als trams rechtstreeks naar de Noordzuidlijn moeten rijden is dat onmogelijk met alle gevolgen van dien',  aldus zijn betoog. 

Whatsapp