Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie over bewaartermijn camerabeelden: 'Er gaat nu heel veel verloren'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 december 2016, 18.05 uur

De politie wil de bewaartermijn van camerabeelden verlengen van 10 naar 28 dagen. Veel politieke partijen twijfelen. 'Het is een keuze van de politiek, maar wij zien in onze dagelijkse praktijk dat tussen die 10 en 28 dagen er heel veel verloren gaat'.

Daarmee reageert hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg op de discussie die eerder deze maand in de gemeenteraad ontstond. In Amsterdam worden beelden van publieke camera's op dit moment nog 10 dagen bewaard. Maar de politie en het Openbaar Ministerie willen dat die termijn wordt opgeschroefd naar het wettelijk vastgestelde maximum van 28 dagen.

Lees ook: Camerabeelden langer bewaren? 'Politie moet gewoon beter z'n werk doen'

Liquidaties
Aalbersberg noemt een aantal concrete voorbeelden. 'Een koffer met een lichaam die al een tijdje in het water ligt; als wij die vinden, willen we weten wanneer die in het water gelegd is. Dat is vaak meer dan tien dagen.'

Ook bij liquidaties zegt de politie een verlenging van de bewaartermijn nodig te hebben. 'Soms blijkt dat er een gestolen auto bij betrokken is, die al twee weken eerder is gestolen. Dan willen we die beelden hebben. Voor de opsporing is tien dagen een heel korte periode, omdat vaak voorbereidingshandelingen, of een verkenning op die beelden staat. En dat maakt een groot verschil'.

Privacy
Aalbersberg snapt de zorgen over de privacy. 'Maar het is ook een paradox. De politie is waakzaam een dienstbaar. We zijn in de stad om onze burger te beschermen en verdedigen en worden tevens gezien als de grootste privacy-schender. Daar zit een balans tussen.'

Lees ook: Linkse partijen willen bewaartermijn camerabeelden niet verlengen

In de gemeenteraad ontstond eerder deze maand een fel debat tussen verschillende raadsleden en burgemeester Van der Laan over het onderwerp. Sommige raadsleden zeiden de concrete argumenten te missen voor het opschrijven van de bewaartermijn.

Binnenkort volgt een zogenoemde 'expert-meeting' over het onderwerp. Verschillende professionals komen dan praten over de voor en tegens van een langere bewaartermijn. Aalbersberg belooft de raad te voorzien van 'nog meer voorbeelden'.