Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Brug vernoemd naar Joes Kloppenburg: 'Hij heeft niet voor niks geleefd'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 december 2016, 19.28 uur

Sint Nicolaas, de Titaantjes, maar ook schrijver Gerard Reve en zinloos geweld slachtoffer Joes Kloppenburg. Het zijn enkele van de namen naar wie de afgelopen tijd een brug is vernoemd.

Lees ook: Onder anderen Gerard Reve en Joes Kloppenburg krijgen eigen brug

In Amsterdam zijn ruim 1300 naamloze bruggen. Amsterdammers mochten zelf een voorstel doen en steeds meer bruggen krijgen nu een nieuwe naam. Zo heet de brug in de Tweede van der Helststraat bij de Jozef Israëlskade voortaam de Gerard Reve Brug. En Sobibór overlevende Jules Schelvis, wiens leven in het teken stond van het vertellen over de Holocaust, is ook geëerd: zijn naam wordt verbonden aan de brug op de Plantage Middenlaan, vlakbij Artis.

Joes Kloppenburg
Daarnaast krijgt ook een brug over de Singel een nieuwe naam, de Joes Kloppenburg-brug, vernoemd naar de jongen die midden jaren negentig werd doodschopt in de Voetboogstraat. Vader Jan werd een tijdje geleden benaderd door de gemeente. 'De achterliggende gedachte is natuurlijk dat Joes niet vergeten wordt. Hij heeft niet voor niks geleefd en dat is voor ons een hele troost', reageert Jan.

De vader van Joes hoopt dat bij de brug een bordje komt, met daarop de naam van Joes, maar ook waarom hij als slachtoffer van zinloos geweld niet vergeten mag worden.

Lees ook: Film rond moord op Joes Kloppenburg

Nog lang niet alle bruggen in de stad hebben een naam. Suggesties kunnen worden ingediend op de website van de gemeente.