Stad

NL
V

Pegida-voorman mocht hakenkruis tonen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 december 2016, 14.49 uur

Pegida-voorman Edwin Wagensveld krijgt geen straf voor het tonen van een hakenkruis tijdens een demonstratie in Amsterdam eerder dit jaar.

Burgemeester Eberhard van der Laan had vooraf weliswaar kenbaar gemaakt dat het symbool op geen enkele wijze te zien mocht zijn, maar volgens de kantonrechter was dit voorschrift niet rechtsgeldig omdat het de inhoud van de betoging raakte.

Openbare orde

De burgemeester gaat over de openbare orde, maar mag zich niet bemoeien met de inhoud van een demonstratie. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden 250 euro boete. Hoewel het logo waarop het hakenkruis was te zien niet strafbaar is, kon volgens de officier van justitie terecht worden gevreesd voor wanordelijkheden.

De rechter was het daarmee niet eens. Volgens haar kon iedereen opmaken dat het hakenkruis in een prullenbak wordt gegooid, waardoor de kans op verstoring van de openbare orde minimaal was.

Hakenkruis

De burgemeester had voorafgaand aan het protest kenbaar gemaakt dat Pegida tijdens de demonstratie op 27 februari geen hakenkruis mocht tonen. Hij vond dit niet kunnen in een stad als Amsterdam, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog veel joodse burgers zijn afgevoerd en nog steeds de grootste joodse gemeenschap van ons land woont. Desondanks verwijderde Wagensveld tijdens zijn toespraak een sticker van een spandoek, waarop het symbool toch zichtbaar werd.

Lees ook: Pegida-voorman vrijgelaten na verhoor over hakenkruis-shirt

De voorman verklaarde eerder dat hij het niet eens was met het voorschrift omdat het in zijn optiek over de inhoud ging. Met het logo waarop onder meer een hakenkruis in een prullenbak wordt gegooid, wil Pegida volgens hem juist laten zien dat de groep tegen nazi's is.