Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Stadsdeel West wil betaald parkeren op zondag: 'Allemaal zakkenvullers'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 december 2016, 23.20 uur

Je auto op zondag gratis parkeren in Oud-West of rond het Westerpark is binnenkort misschien verleden tijd. Stadsdeel West wil parkeerders namelijk alle dagen laten betalen om de parkeerdruk te verminderen.

Parkeren zal als het aan het stadsdeel ligt afhankelijk van de buurt ergens tussen de 2,40 en drie euro kosten. Veel automobilisten staan er niet om te springen. 'Dat vind ik niet zo leuk. Ik noem het als echte Amsterdammer, als ras-Amsterdammer, "allemaal zakkenvullers"'.

Gabi Choma van de SP is ook niet over het idee te spreken. De partij vreest dat Amsterdammers hierdoor minder bezoek zullen krijgen. 'Zondag is heel erg belangrijk. Want dan worden alle sociale contacten meestal onderhouden in West. Verjaardagen vieren bijvoorbeeld. En op dit moment is zondag gratis parkeren. Dus iedereen nodigt mensen uit op zondag.'

Gratis winkelen
Toch zijn er ook voorstanders van betaald parkeren op zondag, want het aantal lege parkeerplekken in het stadsdeel is volgens veel bewoners schaars. 'De mensen die hier wonen worden gek van de buitenstaanders die hier op zondag hun auto gaan parkeren en dan gaan ze in de PC Hooftstraat winkelen. Gratis.'

Het stadsdeel geeft aan dat ze de maatregel in wil voeren op advies van bewoners. Dinsdag wordt het plan in de bestuurscommissie in West besproken. Twee weken later gaat een advies van het stadsdeel over de invoering naar wethouder Pieter Litjens, die het definitieve besluit moet nemen.