Politiek

NL
V

Frauderende ambtenaren: de meest opvallende zaken

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 december 2016, 13.55 uur · Foto: Jos van Zetten

Vandaag maakte de gemeente 32 fraudezaken bekend waar ambtenaren in de periode van 2013 tot 2016 betrokken bij zijn geweest. Een overzicht van de meest opvallende.

Golfbaan onderhouden
Een teamleider kocht een zaagmachine op kosten van het stadsdeel voor privégebruik. Hij legde hiermee een golfbaan aan. Een andere medewerker van het stadsdeel werd tegen betaling ingehuurd om met apparatuur van het stadsdeel de golfbaan te onderhouden. Beiden kregen een schriftelijke berisping. 

Lees ook: Frauderende ambtenaar kocht auto's in voor stadsdeel West

Hardleers
Een ambtenaar die verdacht werd van fraude met declaraties heeft gedurende het onderzoek en nadat hij hierop werd aangesproken wederom gefraudeerd. De gemeente heeft geen sancties opgelegd.

Vier ton extra afval
In plaats van met de gebruikelijke zeven ton afval terugkomen, kwam een medewerker van de reiniging met elf ton terug. Opvallend, vond de gemeente. Er werd besloten een onderzoek in de stellen. Het resultaat: vermoedelijk is de medewerker buiten diensttijd naar Purmerend gereden en daar afval opgehaald. De medewerker mocht in dienst blijven, maar kreeg wel een voorwaardelijk ontslag voor de duur van twee jaar. Ook moest hij één maandsalaris inleveren.

Rouwadvertentie vervalsen
Niet vrij kunnen krijgen vanwege het rooster? Dat was voor een ambtenaar reden om te vertellen dat zijn oom was overleden en toch vrij moest krijgen voor de uitvaart. Het verhaal werd niet geloofd en de leidinggevende van de medewerker vroeg om een overlijdensadvertentie. Deze werd ingeleverd, maar bleek te zijn vervalst. De straf voor de ambtenaar was mild: een schriftelijke berisping en gekort met zestien vakantie-uren. 

Lees ook: Weer gemeenteambtenaren verdacht van corruptie

'Kerst en weekend onlogische werkdagen'
Een ambtenaar is ontslagen nadat ze werkbriefjes had ingeleverd voor dagen die ze niet had gewerkt. Opvallend: het ging om dagen in het weekend en tijdens kerst. De gemeente noemt dit onlogische werkdagen.

Gemeente betaalt kraan van ambtenaar
Een nieuwe kraan in je woning? Aanleiding voor een medewerker van de gemeente om de factuur te laten betalen door het stadsdeel. De schade was zo'n 1000 euro. De ambtenaar werd voorwaardelijk ontslagen. 

Verblijfsvergunningen verkopen
Een ambtenaar is door de politie betrapt op het verkopen van verblijfsvergunningen. Er is in ieder geval één geval bekend waar de medewerker geld heeft ontvangen van een persoon zonder geldige verblijfsstatus. De ambtenaar is ontslagen.

Lees ook: Weer ambtenaren stadsdeel West verdacht in corruptiezaak

Stagiair fraudeert voor tienduizenden euro's
'Let op rekeningnummer gewijzigd', schreef een stagiair op een factuur van 160.000 euro. Hierdoor werd het geld overgemaakt naar een andere rekening. Volgens de gemeente gaat het om een bekende werkwijze in fraudezaken. De politie heeft onderzoek gedaan en er zijn verdachten aangehouden. De stagiair mocht niet meer terugkeren bij de gemeente. 

Vals diploma
Een medewerkster gaf tijdens haar sollicitatie aan een HBO opleiding te hebben gevolgd. De gemeente twijfelde aan de echtheid hiervan en deed navraag bij de onderwijsinstelling. Het bleek om een vervalst diploma te gaan. De medewerkster is door de gemeente ontslagen.