Fietsersbond roept mensen op om te reageren op besluit minister Schultz

De Fietsersbond Amsterdam roept alle fietsers in de stad en daarbuiten op online te reageren op het besluit van de minister van Verkeer om snorfietsen, met verplichte helm, te verbannen naar de rijbaan.

Vooropgesteld: de Fietsersbond is blij met de maatregel van de minister, die binnenkort tot een wet wordt uitgewerkt. 'Het is een eerste stap naar het verplaatsen van de snorfiets naar de rijbaan, maar we denken dat het beter kan', zegt een woordvoerder van de bond. 'Daarom roepen we fietsers op te laten horen hoe het beter kan. Dat kan via de zogeheten internetconsultatie op de website overheid.nl.' 
 
Het probleem van de Fietsersbond: 'Met deze maatregel mag Amsterdam alleen op straten met zeer drukke en volle fietspaden snorscooters met helmplicht naar de rijbaan verbannen. Dat maakt het een onuitvoerbaar besluit'.
 
Dat de gemeente per weg of straat moet bepalen waar de snorscooter  (25 kilometer per uur) thuishoort, is verwarrend. 'Scooters en fietsers vragen zich dan af: waar geldt welke regel? Het is moeilijk te handhaven en daardoor gaan mensen zich er niet aan houden.'

Ingewikkelde maatregel
De Fietsersbond zou willen dat binnen de bebouwde kom voor alle scooters, met geel (scooters) en blauw nummerbord (snorfietsers), dezelfde regels gelden: helm op en niet op het fietspad. De vraag van de bond aan de fietsers is in een reactie aan de minister uit te leggen hoe ingewikkeld de maatregel die wordt voorgesteld in hun buurt in de praktijk zou uitpakken.
 
Of heel veel reacties op de maatregel de minister de tekst doet aanpassen is niet duidelijk. De Fietsersbond: 'We hebben andere internetconsultaties bekeken. Wat het effect is van de reacties is niet te voorspellen'.
 
Inmiddels zijn er bijna 400 reacties binnen. Dat is voor een internetconsultatie al behoorlijk veel. In de meeste gevallen zijn het er maar een handjevol. Reageren kan nog tot 6 januari.