Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

D66'er Abdeluheb Choho minst gewaardeerde wethouder

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 december 2016, 18.20 uur

Hij zou met zijn portefeuilles Duurzaamheid, Openbare Ruimte, Dienstverlening en Bestuurlijk stelsel wat zichtbaarder in Amsterdam mogen zijn. Zo oordeelde het veertigkoppige panel over D66'er Abdeluheb Choho, de minst gewaardeerde wethouder van het jaar.

Er eindigden meer D66-wethouders onderin. Op de twee na laatste plek eindige Udo Kock (5,9), één na laatste werd Onderwijswethouder Simone Kukenheim (5,8) en dus als laatste Abdeluheb Choho. Hij kreeg een 5,7.

Choho reageert sportief op zijn 'prijs'. 'Wat goed dat mensen mij kennen en dus een mening over mij kunnen vormen, dat is al weer winst'. 

Portefeuilles
Zijn portefeuilles Duurzaamheid, Openbare Ruimte, Dienstverlening en Bestuurlijk stelsel werkten niet mee voor een hogere ranking. Maar ook zijn plan voor een nieuw bestuursstelsel, dat zelfs binnen zijn partij op weerstand stuitte, maakte hem niet populair. Net zoals zijn plan voor het weren van vier- of tweewielers die voor te veel luchtvervuiling zorgen.

'Wel maak ik mijn beloftes waar', zegt Choho. 'Ik zei dat na de Gay Pride de stad binnen vierentwintig uur schoon zou zijn en dat is gelukt. Een politicus die zijn beloftes nakomt, is volgens mij veel waard. Misschien sta je hier volgend jaar weer met een award voor de minst populaire wethouder, maar ik blijf keuzes maken die goed zijn voor de stad.'

Macht in de Stopera is een onderzoek naar de prestaties van het Amsterdamse stadsbestuur dat AT5 al sinds 1999 op regelmatige basis uitvoert. Aan veertig invloedrijke Amsterdammers uit diverse sectoren van de samenleving is gevraagd hoe zij vinden dat de stad op dit moment bestuurd wordt. De uitslagen van dit onderzoek worden deze week gepubliceerd op AT5.nl/stopera