Start van hoofdcontent

Stad

nl

Marktkooplui boos over plannen voor herinrichting Waterlooplein: 'Dit is killing'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 december 2016, 21.26 uur

De plannen voor de herinrichting van het Waterlooplein zijn niet bij iedereen in goede aarde gevallen. Stadsdeel Centrum wil van het nu ietwat rommelige plein, een ruimtelijk en groen stadsplein maken.

Volgens de marktkooplui gaat dat ten koste van het authentieke karakter. Maar volgens wethouder Roeland Rengelink zijn de plannen nodig, omdat de markt niet goed loopt.

Het belangrijkste punt voor de ondernemers zijn de in totaal 46 boxen. In de plannen is daar geen plek meer voor, terwijl die er volgens de kooplui juist voor zorgen dat er bij weer en wind een goed bezette markt staat. 'Om een goed plein te behouden, hebben we die boxen nodig'.

'Sommige boxen functioneren echt alleen maar als opslag in de openbare ruimte', zegt Rengelink. 'We zullen daar een nieuwe vorm voor moeten vinden'. 

Karakter
Verder zal er minder ruimte komen voor het parkeren van auto's door marktkooplui en mogen alleen mensen die het afgelopen jaar er gemiddeld drie dagen per week stonden, een kraam huren. Het bestuur van de markt is bang dat dat ten koste gaat van het karakter van de markt. 

De wethouder begrijpt de zorgen. 'Wat we volgens mij met elkaar moeten afspreken, is dat we gewoon allebei moeten doen waar we goed in zijn. Wij zorgen voor een goed functionerende openbare ruimte en zij voor een goed functionerende markt. Wij hebben echt wel een beetje verstand van het inrichten van een plein.'

De marktkooplui zijn het daar niet mee eens. 'Dit is gewoon killing'. Er wordt deze week vergaderd over eventuele protestacties.