Stad

Betonblokken bij kerstmarkt Museumplein weer weggehaald

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 december 2016, 00.27 uur

Whatsapp

De betonblokken die voor extra veiligheid zouden moeten zorgen tijdens de kerstmarkt van het Museumplein, zijn al weer weggehaald. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente.

Eerder vandaag werd er begonnen met het plaatsten van de blokken, maar die zijn vanavond al weer verwijderd. Volgens de gemeente had een medewerker van stadsdeel Zuid ten onrechte aangegeven dat de organisator van de kerstmarkt betonblokken mocht plaatsen op het Museumplein.

Lees ook: Betonblokken moeten kerstmarkt Museumplein extra beveiligen

Ondanks dat het dreigingsniveau in Nederland nog steeds 'substantieel' is, zegt de gemeente geen aanleiding te zien om de kerstmarkt, of andere plekken in de stad, extra te beschermen met betonblokken. Wel is er al langere tijd extra waakzaamheid rond publieksevenementen. Ook is er voortdurend contact met de NCTV, de politie en het OM. Over de aard en omvang van extra veiligheidsmaatregelen doet de gemeente verder geen uitspraken.

Lees ook: Stadsbestuur: dreigingsniveau in stad nog altijd substantieel

Organisator: eens met de beslissing
Pim Pronk is van de organisatie van de kerstmarkt en zegt dat hij toestemming had om de blokken te plaatsen. 'De redenatie was een beetje: als wij de extra veiligheidsmaatregelen willen, wil iedereen ze en dat geeft een verkeerd beeld in de stad. Ik heb de blokken op eigen initiatief geregeld, met de gedachte: dit zal me niet overkomen.'

'Ik ben het wel eens met de beslissing van de burgemeester, hij kan beter dan ik inschatten of de betonblokken nodig waren en zal het dus wel weten.'

Een aantal betonblokken was vandaag geplaatst. Deze zijn direct weer weggehaald.

Whatsapp