Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Organisator Kerstmarkt: 'Geen verkeerd beeld creëren door betonblokken'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 december 2016, 13.16 uur

De betonblokken die aan het eind van de middag rond de kerstmarkt op het Museumplein zijn geplaatst, zijn alweer weggehaald. Marktorganisator Pim Pronk zette ze neer naar aanleiding van de aanslag in Berlijn gisteravond, maar hij werd snel teruggefloten door de gemeente.

Pronk snapt wel waarom: 'We moeten niet een verkeerd beeld creëren met z'n allen'.

Volgens de gemeente heeft een medewerker van stadsdeel Zuid ten onrechte gezegd dat de organisator van de kerstmarkt betonblokken mocht plaatsen op het Museumplein. Maar, daar is op dit moment 'geen aanleiding voor', liet een woordvoerder van de burgemeester weten.

Lees ook: Betonblokken moeten kerstmarkt Museumplein extra beveiligen

Pronk nam vandaag zelf het initiatief om extra veiligheidsmaatregelen te treffen. Toen rond vijf uur vanmiddag werklui al bezig waren met het neerzetten van de blokken, kreeg hij een telefoontje vanuit het stadhuis. Hij liet zich na 'goed overleg met de gemeente' toch overtuigen dat de betonblokken niet nodig zijn. 'Ik ben wel overtuigd dat het voorlopig veilig is en dat er niets gedaan hoeft te worden. Mensen moeten een veilig gevoel hebben en als gemeente en andere instanties mij duidelijk maken dat het gewoon prima is en niets verhoogd is, dan moeten we het vooral zo houden.'

Ondanks dat het dreigingsniveau in Nederland nog steeds 'substantieel' is, zegt de gemeente dus geen aanleiding te zien om de kerstmarkt, of andere plekken in de stad, extra te beschermen met betonblokken. 'Wel is er al langere tijd extra waakzaamheid rond publieksevenementen en worden indien nodig maatregelen genomen', zegt een woordvoerder van de burgemeester. 'Ook is er voortdurend contact met de NCTV, de politie en het OM'. Over extra veiligheidsmaatregelen zegt de gemeente zoals gebruikelijk niets.

Lees ook: Stadsbestuur: dreigingsniveau in stad nog altijd substantieel