Start van hoofdcontent

Stad

nl

Fietstunnel onder het IJ een goed idee? 'Hier is het te gek'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 december 2016, 17.41 uur

Wordt het een brug, een kabelbaan of toch een tunnel onder het IJ? Volgens Rotterdam en Antwerpen ligt die keuze voor de hand.

In beide steden is namelijk al tientallen jaren geleden gekozen voor een tunnel onder het water. Zo ligt in Rotterdam de Maastunnel en in Antwerpen de Sint-Annatunnel. Beide tunnels bevallen goed.

De Maastunnel wordt elke dag gemiddeld door zesduizend fietsers en scooterrijders en honderden voorbijgangers gebruikt. 'Het is te gek. Dat je nergens op hoeft te wachten en je hoeft niet om te fietsen. Dus dat is wel chill', reageert een fietser.

abc5media_image_1

Gebruikers van de tunnel moeten eerst naar beneden. Dat kan per lift of roltrap, een klassiek houten exemplaar met monumentale status. Moeilijk is dat niet, zo zegt man met een fiets. 'Ik vind het wel meevallen eigenlijk. Je moet even je wiel dwars zetten.'

Over de veiligheid in de Maastunnel zijn weinig zorgen. 'Er staat altijd beveiliging, 24 uur per dag', zegt conciërge Peter van Gemst. 'Twee man aan de ene kant, twee man aan de andere kant. En er is altijd cameratoezicht, twee mensen houden constant de monitoren in de gaten.'

abc5media_image_2

De 572 meter lange Sint-Annatunnel in Antwerpen, 83 jaar oud, verbindt het centrum met de linkeroever. Een brug is hier nooit een optie geweest. De scheepvaart wordt zo niet gehinderd en fietsers en voetgangers hoeven nooit te wachten bij een open brug.

'Ik merk toch dat een tunnel zoals deze het grote voordeel heeft dat die 24 uur lang wel beschikbaar is', vertelt de Antwerpse wethouder Koen Kennis. 'Met die uitzondering natuurlijk, de lift en de roltrappen moeten wel werken.'

abc5media_image_3

Want daar schort het nog wel eens aan. Daarom wordt er binnenkort een grote renovatie uitgevoerd. Ook in Rotterdam zijn de roltrappen en lift regelmatig stuk, daarom wordt de 75-jarige Maastunnel in de zomer gerenoveerd.

Lees ook: Herrie en fakkels op de pont: 'Schiet op met bouwen brug over het IJ'

Wanneer Amsterdam besluit of er een brug, kabelbaan of tunnel komt is onduidelijk. Maar duidelijk is wel dat er iets gaat veranderen. 'Wij streven er uiteindelijk wel naar de vaste verbindingen op te nemen in onze visie voor 2025', zei wethouder Laurens Ivens eerder.