Whatsapp

Stad

Honderden vluchtelingen genieten van eindejaarsdiner in Hilton

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 december 2016, 10.27 uur

Tweehonderdvijftig vluchtelingen hebben dinsdagavond genoten van een uitgebreid kerst- en oudejaarsdiner in het Hilton-hotel in Zuid.

Op initiatief van stichting Havenstraat is al langere tijd elke week een diner voor vluchtelingen en Amsterdammers. Speciaal voor het einde van het jaar werd in samenwerking met de hotelketen extra uitgepakt. Bewoners van de vluchtelingenopvang in de Havenstraat, de Wenckebachweg en anderen kwamen daarom bijeen voor een luxe buffet.

Bedros uit Syrië en Semhar (bewoner van Wenckebachweg) uit Eritrea zijn beiden vluchtelingen. Zij is hier net een jaar, Bedros al sinds 2009 en hij heeft inmiddels al een verblijfsvergunning. Toch eet hij een hapje mee met de rest van de tweehonderdvijftig vluchtelingen die door stichting Havenstraat en het Hilton zijn uitgenodigd voor dit diner.

'In het AZC bereiden we ons eigen eten, dus eten we uit onze eigen keuken', zegt Semhar. 'We zijn nog niet bekend met Nederlands eten. Het is anders eten, maar ik vind het lekker.'

Organisator Marinus Pannevis noemt het diner extra bijzonder. 'Vorig jaar zat ik er mee dat we in de Havenstraat, in het oude huis van bewaring, Syrische vluchtelingen werden opgevangen terwijl een paar honderd meter verderop zoveel mensen zoveel geld zitten te verdienen in de glazen paleizen aan de Zuidas. Toen ben ik een keer langs geweest en dat leidde ertoe tot een serie diners.'

Whatsapp