Start van hoofdcontent

Stad

nl

Aanpak liquidaties: gemeente wil vergunningen voor spyshops

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 december 2016, 09.01 uur

In de aanpak van liquidaties in de stad wil de gemeente mogelijk een vergunningenstelsel voor spyshops in het leven roepen.

Dat schrijft de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad, meldt De Telegraaf vanmorgen. Uit strafrechtelijk onderzoek is gebleken dat het vaak criminelen zijn die de producten bij de spyshops aanbieden, afnemen en gebruiken.

Peilbakens en afluisterapparatuur
Ook blijkt uit verschillende opsporingsonderzoeken naar ernstige strafbare feiten, zoals liquidaties, dat producten uit spyshops gebruikt worden bij het plegen van die strafbare feiten, denk aan peilbakens, afluisterapparatuur. 'Het fenomeen spyshop schurkt als het ware aan tegen de (zware) criminaliteit. De branche is kwetsbaar voor criminele invloeden en de ondermijnende werking ervan is groot', schrijft Eberhard van der Laan.

Lees ook: Dertien arrestaties bij politieactie rond spyshop in West

De burgemeester heeft de opdracht gegeven om te onderzoeken of het mogelijk en gewenst is om een vergunningenstelsel voor spyshops in het leven te roepen. 'Als we besluiten daartoe over te gaan dan zal een onderdeel van de regeling zijn dat het levensgedrag van de exploitant getoetst gaat worden. Juist in verband met het feit dat deze branche aanschurkt tegen het criminele milieu mag van de exploitant een bijzondere verantwoordelijkheid worden geëist, die niet verenigbaar is met crimineel gedrag of een crimineel verleden.'

Identificatieplicht 
Ook vindt Van der Laan het gewenst dat de spyshops in een register gaan bijhouden welk product, wanneer, aan wie verkocht is. Omdat dit te maken heeft met de landelijke regels rondom identificatieplicht heeft de burgemeester contact gezocht met de minister. Wanneer er een besluit wordt genomen over het vergunningenstelsel  is nog niet duidelijk.

Lees ook: Jammers in beslag genomen na inval spyshop

In 2014 kwam de spyshop aan de Admiraal de Ruyterweg in het nieuws, nadat duidelijk werd dat er in wapens gehandeld werd. Vorig jaar nog viel de politie PSS Spyshop op de Postjesweg binnen. Daar werden toen zeven zogeheten jammers gevonden, verboden stoorzenders om gsm- en gps-signalen mee te verstoren.