Start van hoofdcontent

Stad

nl

Eigenaar spyshop: 'Reguleren is een symbolische actie, denk dat het juridisch niet kan'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 december 2016, 17.55 uur

De eigenaar van de bekendste en oudste spyshop van de stad vindt het plan om vergunningen voor dit soort winkels in te voeren symboolpolitiek.

Bij spyshops kun je terecht voor bijvoorbeeld afluisterapparatuur en volgsystemen. Legale producten, die wel een aantrekkingskracht hebben op criminelen, daarom wil de burgemeester alle shops reguleren. Enerzijds door de eigenaren te screenen, anderzijds moet er een registratie-systeem komen waaruit precies blijkt wie wat en wanneer heeft gekocht.

Lees ook: Aanpak liquidaties: gemeente wil vergunningen voor spyshops

'Het is natuurlijk een schreeuw in de hemel', vindt Dick Offringa, die al veertig jaar een spyshop heeft. 'Op Ali Babba hoef je maar een knop in te drukken en drie dagen later heb je al zo'n GPS-zendertje in huis. Dit is meer een symbolische actie.' 

Offringa denkt dat het reguleren van de spyshops onmogelijk is. 'Ik zie er helemaal geen heil in. Ik denk dat het juridisch helemaal niet kan. Ik kan geen onderscheid maken tussen de aankoop van een volgzendertje, waarbij je je wel moet legitimeren en pakweg een walkie-talkie, waarbij je dat niet hoeft.'

Anoniem
De gemeente laat in een reactie weten dat de maatregelen niet kunnen voorkomen dat criminelen aan de producten kunnen komen, maar ze zouden er wel voor zorgen dat het lastiger wordt om ze anoniem aan te schaffen. Ook zou de aantrekkingskracht van spyshops op criminelen een risico opleveren voor de openbare orde in de directe omgeving.

Er moeten nog wel wat hordes genomen worden, zo zal ook de politiek in Den Haag mee moeten werken. In januari praat de gemeenteraad verder over het voornemen van de burgemeester.