Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

'Bordjes met Hallenkwartier moeten weer weg'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 januari 2017, 19.01 uur

De straatbordjes met 'Hallenkwartier' zijn zonder toestemming door heel Oud-West geplaatst. Daarom moeten ze weer verwijderd worden.

Dat adviseert de Bezwaarschriftencommissie van stadsdeel West, na protest van buurtbewoners. Het stadsdeelbestuur is echter niet van plan om het advies op te volgen.

Vorig jaar bleken de meeste inwoners van Oud-West opeens ook in het Hallenkwartier te wonen. Om de wijk te promoten en klanten naar meerdere winkelstraten te lokken, werden de bestaande straatnaamborden vergezeld van een nieuwe met daarop 'Hallenkwartier'. 'Streetbranding' heet dat.

Bewoners niets gevraagd
De collectieve winkelbuurt is vernoemd naar de eind 2014 geopende Hallen, waar onder andere een bioscoop, restaurants en een bibliotheek in gevestigd zijn. Het gebied beslaat zo'n beetje heel Oud-West, inclusief straten als de Overtoom en Vondelstraat.

Een aantal bewoners bleek helemaal niet blij met de nieuwe naam. Bijvoorbeeld omdat de bewoners niet gevraagd was naar invoering van de nieuwe naam, maar ook omdat het Hallenkwartier vernoemd is naar een commerciële instelling. Het stadsdeel gaf geen gehoor en dus stapte buurtbewoner Henk van Dijk naar de Bezwarencommissie.

De commissie oordeelde dat de bordjes onterecht opgehangen zijn. Ze lijken namelijk heel erg op officiële straatnaamborden. En daarom had het stadsdeelbestuur toestemming van het college van burgemeester en wethouders moeten vragen. Dit is niet gebeurd.

Stad in de uitverkoop
Het stadsdeelbestuur wil nu alsnog toestemming gaan vragen in de Stopera. Het advies van de Bezwarencommissie luidt echter dat tot die tijd de bordjes uit het straatbeeld moeten verdwijnen. Stadsdeel West mag dit advies in de wind slaan en is dat ook van plan.

Van Dijk, die het protest aanvoerde, spreekt toch van 'een kleine overwinning'. Hij heeft desondanks het idee dat stadsdeelvoorzitter Gerolf Bouwmeester (D66) de kritiek van bewoners niet serieus neemt. Pas nu de Bezwaarcommissie een advies geeft, komen de bestuurders in actie.

'Er is een streetmarketingbureau ingehuurd en die bedenken dan samen met het stadsdeel zo'n plannetje. Eigenlijk heeft heel Oud-West een andere naam gekregen', zegt hij. Het belang van de ondernemers lijkt voorop te staan. 'D66 laat hiermee zien dat de openbare ruimte te koop is en vergeten de belangen van de betalende bewoners mee te wegen.'

Van Dijk vreest echter dat de strijd uiteindelijk definitief beslecht wordt in de rechtbank.