Start van hoofdcontent

Stad

nl

Uitgeprocedeerde asielzoekers kraken pandje in Slotervaart

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 januari 2017, 12.17 uur · Foto: Wij Zijn Hier

Een groep van zo'n tien uitgeprocedeerde asielzoekers heeft een pandje aan de Jacques Veltmanstraat in West gekraakt.

Volgens hen staat het gebouwtje al vier jaar lang leeg. 'Er is vroeger een wietplantage geweest. En daarna niks. Woningcorporatie De Key doet er niks mee. En wij moeten overleven op straat. Daarom zijn we hier ingetrokken.'

Update: De Key heeft AT5 laten weten al sinds 2011 geen eigenaar meer te zijn van de woning aan de Jacques Veltmanstraat.

Een van hen laat weten Nederland niet uit te kunnen. 'Hoe kunnen we teruggaan als dat niet lukt? Ik ben bekeerd, van moslim naar christen. In Sudan is de sharia en staat daar de doodstraf op. Ook heb ik een Nederlands negenjarig kind dat bij haar moeder woont, wat het moeilijk maakt om terug te keren.'

Lees ook: Uitgeprocedeerde asielzoekers precies vier jaar op zwerftocht

De uitgeprocedeerde asielzoekers zeggen een keuken te gaan maken en daarna te koken voor buren en vrienden 'om samen te werken aan een normaal leven'. In totaal zijn er ongeveer 220 afgewezen asielzoekers in de stad, die nu naar eigen zeggen vier panden kraken.

De politie is bij het pand in Slotervaart ter plaatse geweest, maar de krakers mogen blijven zitten totdat de woningcorporatie aangifte doet.