Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kalender vol moorden uitgedeeld in gevangenis

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 januari 2017, 16.52 uur

Gevangenen in het Justitieel Complex Schiphol krijgen een kalender cadeau met 52 onopgeloste misdrijven. De politie hoopt dat het presentje tot nieuwe doorbraken in de 'cold cases' zal leiden.

Ook gedetineerden in de gevangenissen Leeuwarden, Zutphen, Sittard en Zwaag mogen meedoen met de zoektocht. Volgens politie en justitie is onder gevangenen relatief veel kennis aanwezig over gepleegde misdrijven. Het idee is gebaseerd op een soortgelijk methode uit de VS, waarbij kaartspellen worden gebruikt.

Op de kalender staan 52 onopgeloste zaken uit het hele land, die veel maatschappelijke onrust hebben veroorzaakt. Daar zitten verschillende zaken uit Amsterdam en omgeving tussen, zoals de 'toiletmoord' op Lydie Baneke-Knap in Amstelveen (1994) en de roofmoord op de 71-jarige Cornelia Brielsman in Noord (2004).

800.000 euro tipgeld
Andere cold cases zijn die van Ellen, de studente die in 1989 dood werd aangetroffen in haar studentenkamer in Diemen. Datzelfde jaar kwam ook de 18-jarige prostituee Marie Christine Jonas om het leven in haar peeskamertje aan de Spuistraat. Ook die zaak is nooit opgelost.

Ook niet-gedetineerden kunnen de kalender bekijken, is als PDF-bestand op de website van de politie te vinden. In totaal is er 800.000 euro aan tipgeld uitgeloofd voor gouden tips in de cold cases. 

De politie komt met meer initiatieven om de onopgeloste zaken onder de aandacht te brengen. Onder meer het televisieprogramma Opsporing Verzocht zal vaker aandacht eraan besteden en op SBS6 verschijnt een zesdelige serie die over de zaken zal gaan.

Nederland telt ongeveer 1500 onopgeloste zaken die als cold case te boek staan. Vaak is daarbij iemand om het leven gekomen.