Stad

NL
V

Leegpompen Boerenwetering halverwege: 'Straks vrijgekomen ruimte hard nodig'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 januari 2017, 18.35 uur

De Boerenwetering is inmiddels voor de helft leeggepompt, voor de bouw van de 260 meter lange parkeergarage. Het is de eerste garage in de stad die onder het water wordt gebouwd. 600 auto's kunnen er straks in. Eind van de maand moet de gracht leeg zijn en kan de bouw beginnen.

Lees ook: Vergeten rioolbuis maakt garage in De Pijp miljoenen duurder

Met 400.000 liter per uur wordt het water uit de Boerenwetering gepompt. Over drie weken is dan de betonnen vloer zichtbaar die vorig jaar onder water is gestort. Hierop wordt de garage gebouwd. Door de betonstort is de waterkwaliteit aangetast, dus krijgt het water eerst een behandeling voordat het wordt weggepompt. 'Het water dat in de afgesloten bouwkap zit moet eruit en dan wordt de pH-waarde gemeten en met citroenzuur gemengd zodat er weer schoon zuiver water wordt teruggepompt', vertelt bouwkundige Frank Naumann.

72 miljoen liter
Als straks de garage klaar is, wordt de Boerenwetering weer gevuld met 72 miljoen liter grachtenwater, ofwel zo'n 20 olympische zwembaden. En ziet het er bovengronds weer als vanouds. Aan de Ruysdaelkade komen de in- en uitgang van de garage. En een glazen lifthuisje voor voetgangers.

Meer ruimte
Driekwart van de garage is bestemd voor vergunninghouders, want er verdwijnen 300 parkeerplaatsen van de straat. 'Er voor in de plaats komen is ruimte voor bewoners: bredere stoepen, ruimte voor de fiets, ruimte voor kinderen, speelplaatsen. Eigenlijk alles waar je de openbare ruimte voor wil gebruiken. Dat is hard nodig. De Pijp is natuurlijk een wijk die 100 jaar geleden is aangelegd, in een hele andere tijd. Toen waren er nog geen auto's', zegt Paul Slettenhaar, van Stadsdeel Zuid.

Lees ook: Bouw Boerenweteringgarage nu eindelijk van start

De garage kost 34,6 miljoen exclusief btw, reden voor protest uit de buurt die vooraf bang was dat de garage vooral voor bezoekers zou zijn. De komende maand gaat de gemeente met de omwonenden plannen uitwerken voor de invulling van de vrijgekomen openbare ruimte. Eind dit jaar moet de garage klaar zijn.