Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Wethouder wil landelijke wet tegen illegale verhuur

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 januari 2017, 11.08 uur

De gemeente worstelt met de aanpak van illegale verhuur. Ze wil harder optreden tegen overtreders van de regels, maar de middelen in de wet zijn er niet. Wethouder Laurens Ivens van Wonen pleit vrijdag in het nrc.next voor een landelijke wet tegen illegale verhuur van woningen komen.

'Veel mensen houden zich aan de Amsterdamse regels, maar te veel ook nog steeds niet. Zij runnen in feite een illegaal hotel waar niet of nauwelijks meer gewoond wordt. Juist tegen deze illegale hotels heeft Amsterdam een sterker wapen nodig. De huidige wet biedt daarvoor namelijk te weinig mogelijkheden en is te ingewikkeld', zegt Ivens in de krant. Minister Stef Blok gaf eerder in een brief aan de Tweede Kamer aan dat het wel degelijk mogelijk is om strenger op te treden. Volgens de minister is het aan de gemeenten zelf om te bepalen wanneer er sprake is van woningonttrekking en 'dus welk maximum aantal dagen de woonruimte mag worden gebruikt voor toeristische verhuur.'

Lees ook: Bewoners Haarlemmerstraat over deal Airbnb: 'Dit is een beginnetje'

Zestig dagen
De wethouder doelt op de regels dat Amsterdammers hun huis maximaal 60 dagen mogen verhuren aan maximaal vier personen tegelijk. Een aantal huizenbezitters - hoeveel exact is niet bekend - houdt zich niet aan deze regels. Dit zorgt soms voor overlast of andere problemen de buurt. Ivens wil de grens daarom terugbrengen naar 30 dagen. Per 1 januari helpt Airbnb zelf een handje. Vanaf die datum is het via de site niet meer mogelijk om je woning langer dan 60 dagen per jaar te verhuren. Mocht je dat toch doen, dan verwijdert Airbnb de ruimte van de site. 

Lees ook: ADE-hotline tegen illegale verhuur: handhavers komen direct langs

Regels
Maar juridisch loopt de wethouder vaak nog tegen moeilijkheden aan. 'Er moet geshopt worden tussen verschillende wetten om ervoor te zorgen dat er boetes opgelegd kunnen worden om mensen die de regels overtreden aan te pakken. Er bestaan namelijk wel wetten en regels waaraan een woning dient te voldoen, maar er bestaan geen duidelijke voorwaarden voor het verhuren van woningen aan toeristen', zegt hij in nrc.next.

Lees ook: Ivens: 'Handhaven op illegale verhuur woonboten is een verademing voor de stad'

Meldplicht
Een landelijke wet toeristische verhuur van woningen zou wat hem betreft helpen om te handhaven. Ook heeft de Tweede Kamer ingestemd met een motie om een meldplicht mogelijk te maken. Als huizenbezitters dan hun woning willen verhuren aan toeristen, moeten ze dit melden aan de gemeente. 'Maar de problemen vragen om meer wettelijke mogelijkheden om hard te kunnen optreden tegen illegale hotels.' De wet zou het maximum aantal dagen verhuur omlaag moeten schroeven, bereikbaarheid van de verhuurder moeten eisen en ondersteuning aan de toerist moeten regelen.