Toon 'De Muntenman' Borst is Amsterdammer van het Jaar

Toon Borst, ook wel bekend als De Muntenman, is Amsterdammer van het Jaar 2016 geworden. Al sinds 2001 staat Borst op de Noordermarkt in West en zamelt hij munten in voor het goede doel.

Sinds Toon elke maandagmorgen op de markt staat heeft hij al bijna 4 ton ingezameld. Elk jaar zamelt hij ongeveer 30.000 euro in. Tienduizend euro gaat naar de kinderboerderij 't Brinkie in Zuidoost, nog eens tienduizend euro ging dit jaar naar de vluchtelingen en de laatste tienduizend euro naar - in zijn eigen woorden - 'Verweggistan'.

De verkiezing Amsterdammer van het Jaar werd zondag gehouden in de stadsschouwburg. Er waren in totaal tien mensen genomineerd. Vorig jaar ging de prijs naar Nasir Higazi vanwege zijn tomeloze inzet bij stichting De Regenboog.

Lees ook: Nasir Higazi is de Amsterdammer van het Jaar

Ook het Amsterdammertje van het Jaar werd vanavond gekozen. Dat is de prijs voor jonge Amsterdammers, die hun betrokkenheid laten zien bij de stad. Jeremy de Bel ging er dit jaar met de titel vandoor. Hij kookt drie keer per week in het buurtrestaurant Resto VanHarte.