Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

LAKS wil met Amsterdammer Sven de Tweede Kamer in

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 januari 2017, 11.13 uur

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) wil in maart meedoen aan de verkiezingen. De beoogde lijsttrekker is VWO-leerling Sven Annen van het Caland Lyceum. Ze zullen wel hopen op stemmen van ouders aangezien scholieren niet mogen stemmen.

Volgens de organisatie draait het onderwijs meer en meer om slagingspercentages en geld. Hierdoor staan de toekomst van scholieren en de toekomst van Nederland als kenniseconomie op het spel, maar de politiek luistert volgens de organisatie niet.

Daarom wil LAKS zelf de Kamer in. 'Het wordt tijd dat het onderwijs bij zijn fundament wordt aangepakt. De politiek zou in het belang van de leerling moeten handelen en daarom stellen wij ons verkiesbaar', zegt Annen.

abc5media_image_1

Examens op de schop
LAKS heeft een plan met twintig punten opgesteld om de ontwikkeling van het onderwijs weer de goede kant op te laten gaan. De centrale examens moet volgens LAKS compleet op de schop, te beginnen met het afschaffen van de rekentoets.

Ook moet de basisbeurs volgens LAKS weer worden ingevoerd, zodat niet alleen kinderen van rijke ouders, maar alle kinderen kunnen studeren zonder een enorme studieschuld op te bouwen.