Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hotdogverkopers boos om opheffen twee van dertien standplaatsen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 januari 2017, 18.40 uur

De hotdogverkopers in het centrum zijn boos. Het stadsdeel wil twee van hun dertien standplaatsen opheffen om drukte en onveilige verkeerssituaties tegen te gaan. De Venters Vereniging Amsterdam (VVA) vreest dat veel verkopers dit niet gaan overleven.

'Hier staat een verkoopwagen van anderhalf bij drie meter', vertelt Ruud Vuur van de VVA bij een lege plek op het Damrak. 'Ik snap de logica helemaal niet dat we elkaar in de weg zouden staan. Je hebt hier een grote rij fietsenvakken en die hebben bijna dezelfde breedte. Mensen die hier lopen moeten er sowieso omheen.'

Toch denkt stadsdeel Centrum daar anders over en vindt dat er meer ruimte moet komen voor voetgangers. Daarnaast wil het stadsdeel ook van een plek in de Damstraat af om de verkeersveiligheid te bevorderen. 'Natuurlijk weten we dat de stad steeds drukker wordt, maar gaat het opruimen van twee hotdogkarretjes de drukte echt zoveel beperken? Ik denk het niet', reageert Vuur.

Roulatiesysteem
Zo'n honderd verkopers maken in roulatie gebruik van de nu nog dertien karren in het centrum. Verdwijnen die twee, dan lijden dus alle verkopers er onder, zegt de VVA. Ze keken daarom met een dubbel gevoel naar hoe het stadsdeel de regels boog om aan Jolanda van Thejo's bloemen een vergunning te geven, nadat ze jarenlang gepacht had.

Vuur: 'Jolanda heeft echt drama's meegemaakt de afgelopen jaren. Ik ben daar echt blij mee en daar wil ik haar echt mee feliciteren, maar het is raar dat aan de ene kant er coulance is en op dezelfde dag moeten er honderd mensen een boterham minder gaan eten. Het is voor tachtig procent van deze deelnemers al moeilijk om het hoofd boven water te houden.'

In gesprek
De verkopers willen compensatie. Een nieuw roulatiesysteem dat zij eerlijker vinden, of vervangende standplaatsen. Stadsdeel Centrum laat weten morgen nog in gesprek te gaan met de VVA, en verwacht in februari een definitief besluit te nemen.